Putins regime arresterer tre russiske forskere knyttet til hypersonisk missilteknologi for forræderi

Brevet er publisert på nettstedet til Hristianović Institute of Theoretical and Applied Mechanics. Medlemmer av Institute of Theoretical and Applied Mechanics i den sibirske grenen av det russiske vitenskapsakademiet advarer om at straffesakene kan undergrave Russlands fremgang innen hypersonisk teknologi.

«Vi forstår bare ikke hvordan vi skal fortsette arbeidet vårt», skriver forskerne. Instituttet sier at medlemmene Anatolij Maslov, Aleksandr Shiplyuk og Valery Zvegintsev er siktet for forræderi for å ha talt på utenlandske konferanser, publisert artikler i populære magasiner og deltatt i internasjonale prosjekter. Det er kjent at A. Maslov og A. Šipliuk ble arrestert i 2022. om sommeren.

Arrestasjonen av V. Zvegintseva hadde ikke tidligere blitt rapportert. Han regnes som grunnleggeren av Hypersonic Technology Laboratory. Mediene rapporterte at 7. april bestemte domstolen i Novosibirsk å søke varetektsfengsling til V.Zvegintsev. Forræderisaker i Russland blir hørt bak lukkede dører fordi de involverer informasjonsmyndighetene anser som klassifisert. De dømte risikerer en maksimumsstraff på inntil 20 års fengsel.

Forskere fra Vitenskapsakademiet sier i et åpent brev «»Vi ser at enhver artikkel eller rapport kan bli grunnlag for anklager om forræderi. Sakene som vi belønnes og eksemplifiseres for i dag, blir grunnlaget for straffeforfølgelse i morgen.»

Disse og andre tilfeller av høyforræderi mot russiske forskere har også stor innvirkning på unge forskere, sier forskerne. «Nedgangen i nivået på vitenskapelig forskning på grunn av aldring av forskere og den forstyrrede kontinuiteten til generasjoner av spesialister vil gradvis bli irreversibel og rask.»

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *