Kun én søker søkte på RD-markedet for stell av herreløse katter

Herreløse hunder og katter i Riga har vært et uløst problem i årevis. Ulike dyrevernorganisasjoner anslår at det bor opptil 160 000 hjemløse katter i hovedstaden. Avdelingen for bolig og miljø i Riga kommune er institusjonen som fører tilsyn med dette området.

Departementet kunngjør kontrakter for utvalgte veterinærklinikker som gir sterilisering av herreløse dyr og avliving av skadde eller syke dyr. Også innsamling og deponering av dyrekadaver. Som en del av en egen avtale leter de etter matere til bevere som bor i Riga. I løpet av Nilas Ušakovs tid sørget Pierīga jaktklubb for fangst av villsvin og deres evakuering fra hovedstaden.

I september kunngjorde bolig- og miljødepartementet nok en kontrakt for innkvartering og stell av herreløse katter funnet i Riga i dyrehjem. En slik utvelgelse finner sted hvert femte år for å ta vare på katter hvis eiere er døde, blitt innlagt på sykehus eller av andre grunner ikke lenger midlertidig eller fullstendig kan ta vare på kjæledyrene sine. Tidligere vant dyrepensjonatet «Ulubele» kontrakten.

«Sjefenen for Ulubele sier at de ikke kan delta i kapitaloppkjøpet i år. Byrådsavdelingen i Riga har utarbeidet en forskrift som pålegger flere begrensninger. Hovedsaken er at kun krisesentre som opererer i byen Riga vil kunne å ta vare på katter som er uten eierne. «Ulubele» ligger noen få kilometer utenfor grensen til Riga, nær landsbyen Līči. Dette er ikke den eneste kommunen som betjenes av «Ulubele». Den tilbyr lignende tjenester verdt titusenvis av euro til kommunene Ropaži, Ķekava og Salaspils.

Ilze Johnson

direktør for dyrepensjonatforeningen «Ulubele»

«Vi er seks kilometer fra grensen til Riga-territoriet. Og svaret var at siden innbyggerne i Riga klager over at det ikke er mulig å spore dyrene til krisesenteret med offentlig transport, ble følgende kriterium valgt. Hvis vi tar antall katter jaget av eierne sine, vi kan telle det på fingrene på én hånd i løpet av året. Fordi eierens katter svært, svært sjelden havner i tilfluktsrommet.»

Innholdet fortsetter etter annonsen

Annonse

Det er tre offisielt registrerte krisesentre i byen Riga som også tar seg av katter.

En av dem er «Rémi»-hjelpesenteret for katter. Men det ble registrert i 2021 og oppfyller ikke et annet krav fra kommunen, nemlig at krisesenteret skal ha vært i drift siden 2020.

Krisesenteret «Dyrenes venn», som ligger i gaten Fridriha Candera i Riga, har aldri deltatt i kommunale anskaffelser og får kun penger ved å tiltrekke seg givere.

Den tredje og faktisk eneste kandidaten som oppfyller alle kravene til kommunen er foreningen «Labas majes» fra Jugla. Ilze Johnson mener at konkurransen ble arrangert i dette krisesenterets interesse.

Astrid Karklinis

lederen av dyrehjemmet «Labas majes».

«Jeg kan ikke kommentere på vegne av oppdragsgiveren, fordi bystyret i Riga har utarbeidet et slikt regelverk. Så de har åpenbart vurdert årsakene til at de har utformet en slik forskrift. Etter det jeg forstår av svaret fra bystyret i Riga, hvis det mottatt disse klagene kan jeg ikke kommentere at folk ikke kan ta med dyr til steder der det ikke er offentlig transport.Du kan ikke fortsette dyret ditt?Da har de visst tatt en slik avgjørelse.Jeg kan ikke si om dette er normalt eller ikke. Selvfølgelig, i ethvert marked, selv om det er flere kandidater, kan det være konkurranse.Men «Det er tre dyrehjem i Riga som kan ta imot katter. Og så gjelder dette spørsmålet spesifikt Miljøverndepartementet.»

Lederen for bolig- og miljøavdelingen ved Riga rådhus sier kravene er forholdsmessige. Det ble mottatt samtaler fra beboere som protesterte mot det eksisterende samarbeidet med krisesenteret «Ulubele». Regelverket slår derfor fast at de skal ligge direkte i Riga kommune. Eddy Pelš og hans underordnede kan ikke si hvor mange slike klager avdelingen har mottatt fra beboere.

Eddie Pelsh

Fungerende direktør for bolig- og miljøavdelingen i Riga kommune

«[Pelšs]: For å sikre at vi får tilbud fra flere kandidater så mye som mulig, har vi delt dette markedet i to deler: en kandidat kan sende inn på høyre bredd, og en annen kandidat kan også sende på venstre bredd. Du spurte hvorfor Riga. Svarer på spørsmålet ditt – i dette tilfellet kan vi også forkynne og kandidaten kan søke fra Liepaja, kanskje fra Sigulda, kanskje fra Cēsis. Kanskje andre steder. [“Nekā personīga”]: Men jeg har et spørsmål: hvordan kan en pensjonist eller sosialt vanskeligstilt person utenfor Riga ta seg av dette dyret uten hjelp av offentlig transport? [Pelšs]: Men du viser også til klagene du mottok i disse svarene på de stilte spørsmålene. «Ikke noe personlig»: hvor mange klager av denne typen har det vært? [Pelšs]: Jeg vil ikke fortelle deg antall klager. Jeg snakket med Department of Wildlife Resources. Det har vært eksempler på at folk ringer og klager – hva skal jeg gjøre nå, skal jeg ringe en taxi og reise disse åtte kilometerne utenfor Riga, slik jeg forstår det. Men det er også et tveegget sverd her… [“Nekā personīga”]: Men hvor mange anrop av denne typen har det vært? [Pelšs]: Vel, jeg vil nok si mer enn 10 i dette tilfellet… Mer enn 10. «Ikke noe personlig»: Tror du, vet du? [Pelšs]: Personlig har jeg ikke mottatt noen rapporter om klager som sådan. [“Nekā personīga”]: Men på hvilket grunnlag inngår en slik standard? Du sa du trodde. [Pelšs]: Jeg sa at grunnlaget er dette. Dette for å sikre konkurranse og ikke for å skape gunstige forhold for en kandidat, noen spesielt. Ved å sørge for at det er flere slike leverandører, har vi sikret konkurranse som sådan. »

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *