Teo Tomczuk, en ung artist fra Lubiechów er ute etter å erobre Europa! En polsk-norsk familie deler livet mellom de to landene

Familien Tomczuk forlot Polen for 18 år siden. Norge ble deres andre hjem, men de forlot ikke det første. De besøker ofte Lubiechów ved Małomice, hvor de har bygget en hytte i norsk stil der de føler seg komfortable. Det var her klippet til den nye sangen til Teo Tomczuk, en ung norsk-polsk artist, ble laget!

Familien Tomczuk består av min mor Stellafar Mathias og barn: Iga og Teo. Hun emigrerte fra Polen for 18 år siden, men vender alltid tilbake til røttene sine, i Lubiechów, i kommunen Małomice. Det er her det siste klippet av Teo Tomczuk, 15 år gammel, en svært følsom artist ved begynnelsen av en fin karriere, ble laget.

– Kona til Stella fikk norsk sykepleierbevilling og det var et vannskille for oss – sier Mr. Maciej. – Sammen med min kone tok jeg et intensivt norskkurs i Gdańsk, sponset av Arbeidsbyrået, og det var i 2003, allerede før Polen ble med i EU. Vi flyttet til Bergen på Vestlandet tidlig i 2004 med vår 7 år gamle datter, Iga. Begynnelsen var vanskelig, vi leide en leilighet, min kone jobbet som sykepleier og jeg søkte jobb. I utgangspunktet var jeg av og til involvert i byggearbeid. Etter seks måneder fikk jeg jobb på et øyverft nord for Bergen, i Solund kommune.

Etter ett år i Solund flyttet familien til drømmeboligen, rett ved fjorden. Teo ble født der.
– I snart to år har vi bodd i Bergen igjen – forklarer Mr. Maciej. – Teo er 15 år og på andreplass. Fra nyttår begynner han på videregående studier i musikk, dans og teater, med vokalinstrumentet som hovedinstrument. Vi har alltid sørget for at barna snakker godt polsk, språket vårt hjemme er polsk. Teo har det polske flagget som bakgrunnsbilde på skolens bærbare datamaskin og når han holder presentasjoner foran klassen dukker det opp et enormt polsk flagg på den elektroniske tavlen. I en alder av 8 betraktet Teo seg selv som en sanger og utviklet intensivt sine vokale ferdigheter og musikkinstrumenter. Hans største idoler er Alex Turner fra Arctic Monkeys og Jökull Júlíusson fra Kaleo.

Familien Tomczuk besøker besteforeldrene sine flere ganger i året i Lubiechów ved Małomice, hvor de har bygget et trehus inspirert av norsk arkitektur. – Vi gleder oss alltid til å komme til Polen og se endringer hver gang, i hvert fall visuelt – legger Mr. Tomczuk til.
Er det lett å bo i Norge? Tilsynelatende blander sosial beskyttelse inn i familiens liv og du risikerer å miste barna dine? – Når det gjelder det kontroversielle spørsmålet om det er lett å miste et barn i Norge, tror vi det stemmer – forklarer Maciej Tomuk. – Vi opplevde det ikke selv, men vi var vitne til en situasjon der foreldrene nesten mistet to barn, og årsaken til dette var de banale forutsetningene til barnehagepersonalet. Saken lå nært til politiet og Barnekontoret. Heldigvis endte alt i minnelighet.

Teos første låt «Your Grin» ble sluppet i august 2021, men den begynte å lage lyd rundt ham i januar 2022 da han ga ut sin andre singel «Goosebumps» som ble svært godt mottatt i Norge. Nå følger han med og har nettopp sluppet sin tredje singel «Trust» inspirert av ensomheten han følte akutt under pandemien i 2020. Da bodde han fortsatt på øya Solund hvor avstandene mellom mennesker er store og mangelen på kontakt bidro til intens refleksjon og resulterte i skriving av sanger. Vi kan si at alle Teos verk er «barn av pandemien».
5. mars 2022 opptrer Teo på Luttfest-festivalen i Førde sammen med kjente norske musikkpersonligheter. Lage stadig nye sanger. Han vant nylig castingen for hovedrollen i en norsk serie.

Pandemi og isolasjon

– Da pandemien brøt ut i 2020 bodde jeg på en liten øy i Sogn og
Fjordane i Norge – sier Teo Tomczuk. – Med begrenset kontakt og store avstander mellom beboere var det ikke lett å opprettholde sosial kontakt. Hverdagen ble annerledes og følelsen av ensomhet var veldig sterk. På en liten øy som Solund kan du bare forestille deg hvor ensom du kan føle deg. I sangen «Trust» ser jeg på de følelsene – ensomheten og usikkerheten blandet med å bli etterlatt av en kjær du har tillatt deg selv å stole på.
Sangen ble produsert av Mike Parda fra MP Studio Bergen.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *