Baltiske stater er enige om å drastisk begrense grensepasseringer for russiske statsborgere med Schengen-visum

Samtidig vil det være noen unntak.

Beslutningene vil bli tatt av nasjonale regjeringer i samsvar med nasjonale prosedyrer og vil tre i kraft samtidig, sa ministeren.

I mellomtiden presenterte EU-kommisjonen (EF) tirsdag den nye prosedyren for utstedelse av visum til russiske statsborgere.

Medlemmer av Den europeiske union (EU) ble i forrige uke enige om å suspendere 2007-avtalen om den forenklede prosedyren for utstedelse av visum til russiske statsborgere, noe som betyr at russiske visumsøknader vil bli behandlet lenger og at det vil koste dem mer å få visum.

Tirsdag presenterte EUs innenrikskommissær Ilva Johansson den nye prosedyren, som EU-landene skal godkjenne i løpet av dagene som kommer.

For russiske statsborgere vil visumsøknaden for Schengen-området, som omfatter 22 EU-medlemsland, samt Norge, Island, Sveits og Liechtenstein, nå koste 85 euro. Til nå har det kostet 35 euro å sende inn en søknad.

Standardbehandlingstiden for søknader utvides fra ti dager til 15 dager og i noen tilfeller inntil 45 dager. Mulighetene for å få visum til flere innreiser vil også være begrenset.

Visumsøkere må også sende inn flere dokumenter for å støtte søknaden.

Finland, Polen, Estland, Litauen og Latvia har begynt å skjerpe grensekontrollen og oppfordret til et fullstendig forbud mot å utstede turistvisum til russiske statsborgere. Frankrike og Tyskland er imidlertid imot et slikt trekk, og hevder at det er nødvendig å opprettholde kontakter mellom russiske borgere og demokratiske samfunn.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *