Det norske statsfondet registrerte 164 milliarder i fjor. Tap i USD

Nicolai Tangenas, leder av Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet. Foto Heiko Junge (NTB/AFP/Scanpix).

Det norske statlige formuesfondet, det største i verden, kunngjorde tirsdag at det hadde fått 1,6 billioner dollar. milliarder NOK (164 milliarder dollar) tap i 2022, som han tilskrev markedsvolatilitet.

«Markedet ble påvirket av krigen i Europa, høy inflasjon og stigende renter. Samtidig hadde disse faktorene en negativ effekt på aksje- og obligasjonsmarkedene, noe som er svært uvanlig,» sa Nicolai Tangenas, leder i Norges Bank. Investment Management, som forvalter fondet.

Avkastningen på investeringen var minus 14,1 %, bemerket han.

«Alle sektorer i aksjemarkedet ga negativ avkastning bortsett fra energisektoren,» sa N. Tangen.

Ved utgangen av 2022 var fondet, som samler inn inntekter fra skatter betalt av olje- og gassindustrien, fortsatt på 12,43 billioner dollar. crores (omtrent 1,2 billioner USD).

Det var et beløp på over 12,34 billioner. kroner, som fondet hadde akkumulert ved utgangen av 2021, og økte beløpet til 1,09 billioner. nye skatteinntekter på millioner kroner.

Valutasvingninger økte også fondets verdi med 642 milliarder dollar. crore.

I følge fondet består 69,8 % av aktivaene av aksjer, 27,5 % – rentepapirer, 2,7 % – eiendom, 0,1 % – fornybare energiinfrastrukturprosjekter.


Det er forbudt å reprodusere informasjon fra BNS pressebyrå i offentlige informasjonsverktøy og på nettsider uten skriftlig tillatelse fra UAB «BNS».

Velg selskaper og emner som interesserer deg – vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er nevnt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.