Hvordan feirer Skandinavia årets korteste natt?

Denne tradisjonelle høytiden, velkjent for alle litauere, feires ved å lete etter en bregneblomst, lage kupler, tenne bål, veve kranser og kaste dem i elven eller bare drikke øl. I Skandinavia, som i Litauen, symboliserer denne ferien starten på sommeren, ferier og årets korteste natt.

Danmark

Dansker møter vanligvis familien til middag. Er det fint vær, fortsetter hele familien festen rundt det lokale bålet. Bålet med heksetopp er vanligvis tent rundt kl. 22.00, og det holdes ofte en tale under den formelle delen av begivenheten før den. Den tilberedes og leveres av en kjent lokal personlighet. Etter talen synger alle deltakerne i markeringen sangen Midsommervise av den danske poeten og dramatikeren Holger Drachmans, som personifiserer de lyse nordlige sommernettene. Sangen, skrevet under nasjonalromantikkens tid, er et typisk bilde på bondekulturen.

Selv om den sanne kalendersolverv er 21. juni, regnes sankthansaften som den sanne solverv og årets korteste natt i hele Skandinavia. I følge populær tradisjonell tro var denne natten magisk og til og med farlig, ettersom mørke krefter var aktive på den korteste natten i hele året. Folk trodde at hekser fløy på kosteskaftene deres. Vi trodde alle skulle fly til Brocken i Tyskland. For å skremme bort onde ånder, tente folk et bål på et høyere sted, på en høyde. Heksa, laget av gamle klær fylt med høy og plassert på bålet, ble en tradisjon først på 1900-tallet.

Sverige

Natten kommer ikke i Sverige – solen rører så vidt horisonten og står opp igjen. Svenskene kan ikke forestille seg denne ferien, som alle andre, uten den mest populære tradisjonelle retten: syltet sild (terskel) og kokte poteter. Nattsnacks og den første høsten av jordbær er også populært i høytiden. De fleste svensker starter sommerferien rundt denne tiden, så det er mye rush før ferien – alle vil gjøre ferdig jobben. Feiringen foregår vanligvis utenfor byen, i naturen. Dagen før ferien er bygatene tomme, butikkene stenger og byen er glemt for en stund.

Feiringen av natt til solverv er en stor sammenkomst. Familier kommer sammen for å feire. Folk begynner å plukke blomster og veve kranser, som de senere dekorerer symbolet på høytiden med – «Maypole» – en stor stang drevet ned i bakken, som symboliserer livets tre og verden i hele Vest-Europa. Majstangen er en viktig del av sankthans i Sverige: majstangen er hevet og dekorert i et åpent rom og danset rundt den. De mest populære dansene og sangene handler om frosker, og derfor er denne tradisjonen populær blant foreldre og barn – ungdom velger ofte en høyere og villere måte å feire på.

Norge

Årets lengste natt er virkelig spesiell i Norge – det er ikke for ingenting at dette landet får tilnavnet midnattssolens land. Om sommeren skinner solen 24 timer i døgnet på Nordkapp, den nordligste delen av Norge.

Den lengste natten i Norge heter Sankthansaften. Nasjonen feirer denne festivalen ved å tenne bål, spille spill og danse. Tidligere ble det tent bål nær gårder – dette var måten å vekke jorden, forvise hekser og onde ånder.

Høytidens symboler er oppvåkning fra dvalemodus, fornyelse av liv og gjenfødelse av naturen, derfor er de fleste norske tradisjoner knyttet til livet. Unge mennesker liker tradisjonelle romantiske trylleformler. En av dem er en trylleformel som er veldig populær blant jenter. Du må velge syv forskjellige typer urter og blomster og legge dem under puten. Den natten vil du drømme om din fremtidige ektemann.

I dag liker folk å gå ut med venner, i små grupper, og rett og slett grille.

Likte du det? Bruk et sekund på å støtte Eglė på Patreon!

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *