Ikea-katalogen er like populær som Bibelen eller Koranen

Hva er de mest populære bøkene i verden? Disse inkluderer religiøse tekster, tenåringsfiksjon og en katalog for et svensk møbel- og husholdningsfirma.

203 millioner eksemplarer av denne katalogen er tilgjengelig for designfans over hele verden. Dermed dukker Ikea-katalogen, sammen med Bibelen, Koranen og Harry Potter-bokserien, på listen over de mest populære bøkene i verden.

I 67 år tjente Ikea-katalogen mange funksjoner: den presenterte produkter, ga designideer og var til slutt et manifest for den store visjonen til selskapet som ble grunnlagt for 74 år siden: å skape «et bedre liv daglig for mange mennesker. I år tok det det svenske selskapet 18 måneder og en hær på hundrevis av mennesker, bestående av fotografer, art directors, redaktører, redaktører, billedkunstnere, fotoredaktører og grafiske designere, å lage en katalog bestående av 1400 bilder og 24000 blokker . av tekst. Selv om ordene i bunn og grunn er de samme overalt i verden, går Ikea-teamet langt for å finjustere individuelle detaljer i hver av de 72 regionene som dekkes av katalogen.

Å utarbeide katalogen krever mye folk. Foto fra Ikea

Katalogen er ekstremt viktig for historien til Ikea. Allerede før Ikea-utstillingslokalet åpnet i 1948, lanserte selskapets grunnlegger, Ingvar Kamprad, en postordrekampanje inkludert et bredt spekter av produkter: fra penner og sokker til møbler solgt av lokale produsenter til fordelaktige priser. I 1951 trodde en 22 år gammel gründer at en trykt katalog kunne hjelpe ham med å utvide virksomheten utenfor byen.

I dag samarbeider Ikea med fem papirleverandører og 31 trykkerier rundt om i verden for å publisere katalogen hvert år. Tanja Dolphin, Ikea Group Catalog Manager, forklarer at når de velger papir, tar de til og med hensyn til hvordan papirkvaliteten oppfattes i ulike markeder: «Hvert marked er forskjellig. Et sted kan matt papir bety bedre kvalitet, og et annet kan det være glanset.»

Selv om katalogen kan sees i en app på en smart enhet, foretrekker Ikea-fans fortsatt papir, sier T. Dolphin: «Folk liker den «morsomme tiden med et magasin» der de kan bla gjennom papirsidene hjemme med en kopp av te.» Det er sannsynligvis ingen overraskelse at noen kjøpere faktisk leser katalogen. For å oppmuntre dem har Ikea nylig begynt å legge til en rekke historier i katalogen sin. 2017-utgaven inkluderer 13 historier på én til to sider, alt fra en kvinneledet virksomhet i Texas til et intervju med den ti år gamle jenta som skapte SAGOSKATT plysjleketøy, en flodhest og krokodillehybrid. Å inkludere disse historiene er en måte å holde leserne interessert i katalogen, sier Dolphin.

Ingvar Kamprad, grunnlegger av Ikea i 1964

Hovedårsaken til at Ikea kan gi ut et så stort antall eksemplarer av katalogen, er fordi selskapet kjenner kundene sine.

Ikea forsker i hver av de 72 regionene der katalogen distribueres. Selskapet samler inn informasjon om husholdningsstørrelser, kulturelle holdninger og personlige vaner for å finne ut hvilke produkter som har størst sjanse for å bli solgt på bestemte steder.

Ikeas etnografer forsker på livsstiler i ulike regioner gjennom hjemmebesøk, intervjuer og andre typer undersøkelser. For det meste reflekterer forskjeller mellom kataloger hvordan etterspørsel og forbruk av produkter varierer mellom regioner, men slike studier bidrar også til å endre utseendet til hvert bilde.

For eksempel presenterer 2017-katalogen kinesiske kjøkken som mye mindre enn amerikanske kjøkken, noe som gjenspeiler kinesernes konstante kamp for rimelige boliger, og katalogen har uansett som mål å skape en komforteffekt.

En sammenligning av amerikanske og kinesiske retter. Foto fra Ikea

Selvfølgelig forårsaker personalisering noen ganger også kontroversielle situasjoner. I 2012-katalogen inneholdt de amerikanske og britiske katalogene omtrent like mange menn og kvinner. Men i kataloger rettet mot Saudi-Arabia og ultra-ortodokse regioner i Israel, manipulerte Ikea bildene for å vise enten bare menn eller ingen mennesker i det hele tatt.

Her i februar i fjor mottok medlemmer av Israels ultraortodokse jødiske samfunn en 67-siders katalog med menns og seremonielle produkter, med volumer av Talmud og Bibelen langs hyllene.

Populariteten til Ikea-kataloger gjenspeiler uansett selskapets orientering mot internasjonalt salg. Kritikere av bilderedigering sa at Ikea forrådte kjerneverdiene sine ved å prøve å ta hensyn til utdaterte kjønnsstereotypier.

Den årlige katalogen er også en måte for Ikea å sette sine priser i forskjellige markeder, med hensyn til prisene på råvarer, transport, tariffer, lokal valuta. I 2014 klaget koreanere over at populære Ikea-produkter koster mer i landet deres. I Polen betaler Ikea-kundene minst for produktene, og i Australia er det dyrest, ifølge en forbrukerundersøkelse fra 2012.

På det åpne arrangementet «Democratic Design» organisert av Ikea, sa Torbjörn Lööf, direktør for Ikea Group, at selskapet var på utkikk etter måter å gjøre prisforskjellen så liten som mulig «Gitt grunnleggeren I. Kampards opprinnelige oppdrag , Ikea leter etter måter å «gjøre Ikea rimelig for de som ikke har råd til Ikea.»

Ikea innser derfor at markedsføringsstrategien øker den allerede betydelige attraktiviteten. Vakkert designede møbler og husholdningsartikler, solgt til rimelige priser, appellerer til hundrevis av millioner av kjøpere over hele verden. Det viktigste er selvsagt om selskapets budskap gir gjenklang. Men den siste Ikea-katalogen på 374 sider og 203 millioner trykte eksemplarer viser at resonansen faktisk er der.

Basert på Business Insider Nordic og qz.com.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Ikea-katalogen er like populær som Bibelen eller Koranen

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *