Norsk ambassadør i Latvia besøker Jelgava

Under besøket møtte ambassadøren representanter for Jelgava minoritetsforeninger ved det offentlige senteret i Jelgava kommune og besøkte også Jelgava kommunestyre, hvor han diskuterte konflikten mellom Russland og Ukraina, om deltakelsen av Jelgava kommune i mottakelsen av flyktninger, av resultatene. regionreform og kommuneutfordringer i Latvia. Ambassadøren delte sin erfaring med territoriell reform som fant sted i Norge for noen år siden.

Det norske selskapet «Mustad Autoline», med base i Jelgava og med flere års erfaring innen produksjon av industrielle fiskeredskaper, ble også besøkt. Selskapet i Jelgava, i Krišjāņa Barona-gaten, sysselsetter 70 personer hvis produserte fiskeutstyr sendes til Norge.

Den norske ambassadøren besøkte også LLU, hvor han møtte universitetets rektor, Irina Pilveri, og lærerstaben. Ambassadøren ble kjent med universitetet, diskuterte med ledelsen studiemulighetene for utenlandske studenter ved LLU, ambassadøren viste særlig interesse for mulig samarbeid innen veterinærmedisinstudiet. Et slikt studietilbud tilbys nemlig også i Norge, men antallet studieplasser er begrenset og etterspørselen høyere enn tilbudet, derfor søkes studiemuligheter andre steder. Du kan også vurdere muligheter for norske studenter til å studere i Latvia. I denne anledning ble også muligheten for å fornye LLUs samarbeid med Norges Livsuniversitet diskutert.

På ettermiddagen ble utstillingen «EØS og norske subsidier i Latvia» åpnet i foajeen til LLU-hallen. Utstillingen gjenspeiler samarbeidet mellom Latvia og Norge under EØS-Norge-tilskudd siden 2004 på ulike felt, og fremhever eksempler på god praksis og gjenspeiler dem i fotografier. I tillegg kan EØS-samarbeidsprosjekter og norske tilskudd implementert i Latvia sees på utstillingen. «Min oppgave som ambassadør er å styrke samarbeidet mellom Norge og Latvia. Denne utstillingen er nok et vitnesbyrd om dens produktivitet så langt. Sammen har vi gjennomført hundrevis av store og små prosjekter innen områder som klima og miljøvern, bevaring av kulturarv, grønt innovasjon, rettferdighet, regional utvikling, sivilsamfunn, forskning og utdanning osv. Denne utstillingen gir en svært liten oversikt over hva som er oppnådd gjennom felles innsats, men de ulike prosjektene som er gjennomført i Jelgava og nære omgivelser er tilfredsstillende», sa den norske ambassadøren i Latvia K. Đedegors, og takket innbyggerne i Jelgava. , som bidro til realiseringen av disse prosjektene. Han bemerket at med støtte fra Norge har Jelgava kommune, i samarbeid med Statens innenriks energiverk, bygget en energieffektiv idrettshall og rehabiliteringsanlegg ved Paula Bendrup barneskole i Jelgava, SIA «Ceļu bųvnečias sibbiedas «Igate «. » introduserte ny teknologi for sekundærbruk av asfalt, Zemgale Planning Region Entrepreneurship Centre gjennomfører for tiden en rekke tiltak for å styrke næringslivet i regionen, mens LLU-forskere i samarbeid med Norges biovitenskapelige universitet studerer det antimikrobielle stoffet. egenskaper til melk.

Det bør bemerkes at siden Latvia ble medlem av EU 1. mai 2004 og ble et fullverdig medlem av EØS, har landet tilgang til finansiering fra to finansielle instrumenter, eller tilskudd, som ble opprettet innenfor rammen av EØS-utvidelsesavtalen: EØS-tilskuddet, som består av Norge, bidrag fra Island og Liechtenstein, og et norsk tilskudd helt finansiert av Norge.

Målet med investeringene til de to finansielle instrumentene er å forhindre sosiale og økonomiske ulikheter i EØS, samt å styrke forholdet mellom Island, Liechtenstein, Norge og 15 begunstigede europeiske land, inkludert Latvia.

Foto: Jelgava.lv

Informasjon utarbeidet

I PR-ledelse

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *