Den første litauiske datamaskinen er 60 år gammel

Skaperen av den første litauiske datamaskinen «Rūta», forsker ved Institute of Data Science and Digital Technologies ved Vilnius University (VU), dr. Gintautas Grigas husker hvordan i 1959 på Vilnius Calculating Machine Plant den Moskva-designede EV80 lampedrevne regnemaskinen, en kopi av den amerikanske IBM 604, var i ferd med å bli produsert. Den russiske kopien fungerte ikke pålitelig, derfor ble en helt ny litauisk «Rūta» designet mens denne maskinen ble forbedret.

«Den russiske regnemaskinen var veldig upålitelig på grunn av de elektroniske lampene som ble brukt, som det var ca. 2000 av i maskinen. Lampene brant konstant ut og fikk dårlig kontakt, og livssyklusen deres var kort. Etter å ha eksperimentert skjønte vi at ingenting bra ville komme ut av forbedringene og bestemte seg for å designe en fundamentalt ny regnemaskin basert på ferritransistorelementer.På denne måten var det mulig å halvere antallet lamper i kretsene og øke påliteligheten og kraften til maskinen. Moskva likte selvfølgelig ikke vårt initiativ for å lage en litauisk datamaskin, så vi måtte reise til Moskva flere ganger for å legitimere «Rūta»-prosjektet», forklarer det aktive medlemmet av den litauiske datamaskinunionen Dr. G. Grigas.

Den første litauiske datamaskinen, datablokken «Rūta»

© Foto av organisasjonen.

«Rūta» var en andregenerasjons regnemaskin, opprettet ved Special Design Bureau ved Vilnius Computer Machinery Plant på grunnlag av ferritransistorelementer. Som et resultat fungerte den mer pålitelig og var lettere å vedlikeholde enn de første generasjons regnemaskinene som dominerte på den tiden, bestående av elektroniske lamper. Den første litauiske datamaskinen hadde et lite registerminne, men fleksible muligheter for å jobbe med store datamengder lagret på hullkort.

«Rūta» ble masseprodusert i 1964. Fram til 1974 ble det produsert totalt 702 litauiske datamaskiner, som ble brukt til å automatisere regnskapsberegninger til ulike institusjoner. Senere versjoner av den litauiske datamaskinen var mye mer avansert, med harddisker og andre eksterne enheter, muligheten til å koble til via telefonlinjer for dataoverføring. På denne måten ble Litauen leder av Sovjetunionen innen datamaskiner for behandling av store datamengder i regnskap.

Den nyeste modellen av

Den siste modellen av «Rūta» er utstilt på Museum of Energy and Technology

© Foto av organisasjonen.

Et annet jubileum feires også i år – 30-årsjubileet for den litauiske nasjonalgodset. I 1992 med hjelp fra den norske regjeringen ble toppdomenet .lt opprettet på forespørsel fra Universitetet i Oslo. i 1993 ble de første domenene mii.lt, ktu.lt, vu.lt registrert.

Den nyeste modellen av

Den siste modellen av «Rūta» er utstilt på Museum of Energy and Technology

© Foto av organisasjonen.

Siden 1994 har det nasjonale .lt-domenet administrert av DOMREG Internet Service Center ved Kaunas teknologiske universitet (KTU) gitt et solid grunnlag for utviklingen av Internett og den digitale økonomien i Litauen. I dag brukes .lt-domenet av 226 000 personer. nettsider, elektroniske butikker, medieportaler og kommersielle og offentlige informasjonssystemer. Uten moderne datamaskiner, mobile enheter og riktig funksjon av .lt-domenet er det i dag utenkelig å bruke vanlige e-poster for alle. bank, elektronisk helse, selvangivelse og andre nettjenester.

Vurder denne artikkelen

For å forbedre deg gir vi deg muligheten til å vurdere innholdet i LOGIN.LT som du leser.

(6 mennesker vurdert)

5.0000

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *