På tide med nasjonal bevissthet eller billig populisme? Parlamentsmedlemmer har forskjellige syn på Hockey Bronse Medal Party / Artikkel

På tide med nasjonal bevissthet eller billig populisme? Parlamentsmedlemmer vurderer ferier til ære for hockeyens bronsemedalje på forskjellige måter

Rett etter slutten av kampen om bronsemedaljen indikerte Facebook-kontoen til presidenten for Saeima Edvardas Smiltēnas («United List») at spørsmålet om en offentlig fridag etter denne kampen var under diskusjon og at avgjørelser var ventet snart. Presidiet til Saeima innkalte til møtet klokken 23.45. Nesten 60 varamedlemmer var samlet der, hvorav de aller fleste svært raskt og raskt stemte i to behandlinger at 29. mai skal være en helligdag i Latvia.

Reaksjonene på denne avgjørelsen varierer. På den ene siden, etter en så strålende suksess i sport, bør en slik spesiell dag definitivt brukes som en anledning til generell feiring, mens man venter på laget.

Virkningen av slik tilleggspermisjon på nasjonaløkonomien har imidlertid ikke blitt følt. Situasjonen beskrives også som kaos, fordi avgjørelsen ble tatt i siste øyeblikk, like før midnatt. Mange gründere klager over at «penger ikke vokser på trær», men i dag er det umulig å organisere arbeidet.

I en samtale med Latvijas Radio sa Saeima-talspersonen at for å redusere den kaotiske situasjonen, fant kommunikasjon sted med profesjonelle organisasjoner, Union of Latvian Municipalities, Ministry of Education og «andre. Det ble umiddelbart kommunisert at eksamen i skolene ikke blir utsatt. Politikeren understreket at han var godt klar over at deler av samfunnet ville bli påvirket og at det samme ville gjelde ved en avgjørelse om det motsatte.

Smiltēns begrunnet dette skrittet med ønsket om å gi muligheten til å ønske hockeylaget velkommen tilbake til et bredest mulig publikum, og ikke bare til de som jobber i sentrum av Riga: «Folk som bor utenfor Riga, i regionene, som har forsto at deres hjerterøst ber dem reise til Riga i dag.

Det er ikke bare en historie om hockey, men om vårt lands selvtillit og styrke som nasjon.

Folk har ringt meg, skrevet til meg, fortalt meg at det ikke er rettferdig at folk i Riga kan løpe en time på vei for å hilse på hockeyspillerne som skal til Frihetsmonumentet i en åpen buss, men vi kan «t. Den andre gruppen består av barn og unge. Det er et eksempel for dem på at et lite land kan oppnå ufattelige resultater. Eksemplene fra andre land – Spania, Portugal, USA, hvor en ferie ble annonsert etter slike store begivenheter, beviser at han kommer tilbake med en vri. Denne historien om nasjonens styrke og selvtillit kommer tilbake med en sportslig og økonomisk vri. Dette er ting penger ikke kan kjøpe.»

Imidlertid støttet ikke alle parlamentsmedlemmer dette initiativet i avstemningen. En av de tre parlamentsmedlemmene som avsto fra å stemme var Jānis Skrastiņš fra «Jaunās Vienotības». Han forklarte at han ikke støtter initiativet til Saeima, fordi som et resultat kan kaos observeres i mange områder mandag.

MP, som en stor del av offentligheten, ville ha sett med lidenskap hvordan latviske landslagshockeyspillere vant bronsemedaljer og gledet seg. Derfor stemte ikke Skrastiņš mot ferieideen, da den ville se for negativ ut på bakgrunn av det latviske hockeylagets suksess.

«Denne historien handler om billig populisme og hvordan den manifesterer seg og bringer med seg kaoset som hersker på mange områder, ikke bare næringslivet.

Jeg er helt sikker på at hvis det ikke var for denne kaotiske ferien, ville det fortsatt vært mye folk ved Frihetsgudinnen. Enhver normal, statsinnstilt arbeidsgiver vil helt sikkert finne en mulighet for folk til å ordne opp i dette. Jeg vil si det på sjargong: i går, da jeg kom ut av Saeima, så jeg at det var noen karer i nærheten som satt på kanten av trappen og som hadde hørt om denne avgjørelsen, og de ropte: åh, flott, vi kan ikke gå hjem, la oss drikke! Det er ikke en avgjørelse jeg ville vært stolt av, sa Skrastins.

Den dagen ble den politiske agendaen delvis påvirket. Presidentkandidat Uldas Pilens møter med fraksjonene gikk som planlagt. På den annen side er møtet i koalisjonssamarbeidsrådet utsatt til tirsdag, men dette er fordi statsministeren sammen med statspresidenten vil delta på et arrangement for å uttrykke sin takknemlighet til laget Latvisk hockeylag, trenere og andre personer tilknyttet ham i Riga-palasset.

KONTEKST:

Det latviske ishockeylaget for menn tok bronsemedaljen i verdensmesterskapet etter å ha slått USA 4-3 på overtid i Tampere søndag.

På den ekstraordinære økten til Saeima på søndag, til ære for ishockeylagets store prestasjon, ble det besluttet å erklære mandag 29. mai 2023 som en helligdag, dagen da det latviske ishockeylaget Ice vant bronsemedaljen av verdensmesterskapet i ishockey i 2023.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *