«På sangfestivalen er alle vinnere!» / Scenario

Bobsleigh-legenden og korbass Jānis ħipurs: «På sangfestivalen er alle vinnere!»

Møttes neste morgen etter den store konserten «Tīrums. Dziesmas cijes», Jānis Ķipurs deler følelsene sine: «Det var en opplevelse for alle – både for publikum og for sangerne selv. Det er en spesiell følelse – å stå der, på stå, og kjenn vibrasjonen av lyden som går gjennom hele kroppen, ikke bare ørene.

For olympisk bobsledemester Jānis Ķipuras er dette den første sangfestivalen som deltaker. Han synger i det latviske olympiske koret, som fusjonerte med to østerriksk-latviske kor og sammen danner det kombinerte østerriksk-latviske koret «Mountains». Jānis Ķipurs innrømmer at han er veldig stolt over at koret blir dirigert av Ilze Dūmiņa-Kroja, datteren til den kjente dirigenten Jānis Dūmiņa.

Han begynte å synge i OL-koret som andrebass for fire år siden, kort tid etter forrige Sangfestival: «I 2018 var jeg på Sangfestivalen for første gang som tilskuer. Jeg kjente energien hans, vibrasjonen hans personlig, det var bare fantastisk! Etter det så jeg mange av disse fragmentene av sangfestivalen på YouTube, og så fulgte disse følelsene meg, ofte til tårer.»

Sammen med sport anser Jānis Ķipurs musikk som hans andre store lidenskap. Han vokste opp i en syngende familie, begge foreldrene var gode sangere, søsteren hans spilte trekkspill, og han og søsteren sang også i skolekorpset og deltok på distriktets elevsangfestival.

Da Jānis Ķipurs vendte seg til sport, hadde han ikke lenger tid til å spille musikk selv, men han lyttet til mye musikk fra et bredt spekter:

«Jeg hører på all slags musikk, og starter med de beste heavy metal-låtene, men i det siste liker jeg klassisk musikk mer, nå er det min høyeste prioritet. Vel, siden jeg begynte å synge i et kor, har kormusikken invadert meg fullstendig. «.

Selv om det ser ut til at sang og sport er to vanskelige ting å sammenligne, finner Jānis Ķipurs likevel mange likheter, samt en veldig viktig forskjell: «I idrett er det selvfølgelig også veldig viktig å være klar til å ofre, forberede seg på en lang tid, sett deg mål og gå for det. Det er det samme her. Her kan du heller ikke komme og ri og synge. Du kan gjøre dette på en hjemmefest. Men her er det et stort og komplisert program, det er til og med mange åttestemmige sanger som må læres, og det er vanskelig arbeid.

Det er som å forberede seg til de olympiske leker, og forskjellen er at under de olympiske leker går du gjennom en periode med hardt arbeid, så når du målet ditt, kommer på pallen, opplever følelsene til en vinner.

Her er hele prosessen den samme, men til syvende og sist er alle her vinnere, 16 000 sangere var på scenen i går, de er alle vinnere! Det er den fantastiske forskjellen.

I en kommentar til nyheten om at han er en veldig filigran sanger, akkurat som han var en idrettsutøver, sier Jānis Ķipurs: «Nei, jeg er ikke en sanger på så høyt nivå at jeg kan kalle meg filigran. Men jeg er flittig. Hvis jeg gjør det. noe, jeg vil gjøre så godt jeg kan. Jeg er vant til korøvelser. Også hjemme, når jeg har mulighet, tar jeg de såkalte master-skivene, som du kan lære med stemmen, sette på det store utstyret og jeg synger av hele mitt hjerte Ja, det er sånn jeg jobber.

Under sangfestivalens prosesjon så vi Jānis Ķipura i spissen for koret sitt, han bar korflagget: «Sanglaget mitt betrodde det til meg. Med ideen om at jeg allerede har erfaring med å bære flagget ved de olympiske leker i Albertville 1992, hvor jeg bar alle de latviske flaggene under åpningsseremonien. Så fikk jeg også i oppgave å bære flagget for OL-koret under denne festlige prosesjonen.

Jānis Ķipurs sier at han ser frem til den mest kulminerende begivenheten i ferien – sluttkonserten «Together Up», men han kan allerede trygt innrømme at han har samlet fantastiske følelser for resten av livet denne uken.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *