Latvia planlegger ikke å konfiskere russiskregistrerte biler som har tatt seg inn så langt

Det er uklart hvorfor kommisjonen kom med disse forklaringene mer enn ett år etter at forskriften trådte i kraft. Offentlig tilgjengelig informasjon viser at Tyskland i begynnelsen av sommeren begynte å konfiskere biler registrert i Russland. Informasjonen spredte seg med lynets hastighet gjennom diverse russisk propaganda og andre kanaler.

Til tross for sanksjoner som ble pålagt på grunn av krigen, fortsetter russiske borgere å reise aktivt til EU. I ulike nettblogger kan du lese tips for å planlegge en vellykket tur under sanksjoner. En innbygger i Moskva beskriver sin opplevelse på slutten av 2022, da han reiste med bil i fire måneder gjennom 25 europeiske land. Andre deler også lignende historier.

Russere utveksler også råd om hvordan de kan beskytte bilene sine på blogger. Den mest effektive måten er å erstatte det lett gjenkjennelige russiske bilskiltet med et falskt. Reisende anbefales å krysse grensen med det reelle nummeret, og deretter endre det til et nummer uten det russiske flagget eller forkortelsen av landets navn. Slike bilskilt er allment tilgjengelig i Russland. Prisen deres starter på mindre enn 15 euro. Det er heller ikke noe problem å levere tall til Latvia.

Denne uken forbød alle baltiske land biler registrert i Russland å krysse grensen. Litauen og Estland vurderer muligheten for å konfiskere russiske biler som allerede er i landet, men et slikt scenario vil neppe bli vurdert i Latvia.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Annonse

Ifølge publiserte forklaringer skyndte unionslandene som har en landegrense med Russland seg med å koordinere sine handlinger. Allerede 11. september forbød Litauen russiske biler å komme inn i landet. 12. september fulgte Latvia etter, og 13. september gjorde også Estland det. Samtidig ble det holdt et møte mellom utenriksdepartementer og tollmyndigheter i fem land, inkludert Finland og Polen 12. september. Det ble besluttet å be om ytterligere forklaringer fra EU-kommisjonen.

Tollvesenet er ansvarlig for å iverksette disse sanksjonene. De nektet å snakke med «Neka Personalīga», med henvisning til de travle timeplanene deres, men gikk med på å svare skriftlig på spørsmål.

Statens Skatteetaten

«Akkurat som i Latvia hindrer også tollvesenet i Litauen og Estland kjøretøyer registrert i Russland fra å krysse grensen. De returneres til Russland eller Hviterussland, men blir ikke konfiskert. Hvis europeiske eller nasjonale regler om sanksjoner endres, vil tollvesenet handle i i samsvar med tjenestens kompetanse og det som er fastsatt i lovverket.

Siden i fjor har det vært en økning i antall russiskregistrerte biler i Latvia. Dette problemet diskuteres både på sosiale nettverk og direkte, det er meldt til Statspolitiet, Samferdselsdepartementet og Trafikksikkerhetsdirektoratet. Antall innkomne meldinger har gått ned i år.

Juris Jančevskis

Leder for statspolitiets intervensjonstjeneste

«På slutten av året før ble denne informasjonen mottatt veldig ofte, men på slutten av året sank antallet slike opplysninger til et minimum, og i år mottas denne informasjonen svært sjelden, både for russiske bilskilt og for mistenkelige skilt, og i alle tilfeller aksepteres dette som risikoinformasjon.»

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *