Kinonyheter denne uken – Laima Zurgins bursdag og hva du skal se i «The Pearl of the Baltic States» / Artikkel

Kinonyheter denne uken – Laima Jurgins bursdag og hva du skal se i «The Pearl of the Baltic States»

00:00 / 00:00

nedlasting

Kristine Simsone / Latvisk radio

Visning av filmen i anledning Laima Jurgins bursdag

Laima Žurgina og Valdis Krogis under innspillingen av filmen «235.000.000» (1967)

Foto: Dmitrijs Verkhoustinskis

Jeg vil gjerne invitere deg til å besøke visningen av 80-årsjubileumsfilmen til regissør og dokumentarfilm Laima Žurgina, som finner sted fra 20. til 24. september på kunstsenteret «Zuzeum». Om fem kvelder vil det være mulig å ha en konsentrert oversikt over regissørens omfattende filmografi, som begynte allerede på slutten av 60-tallet av forrige århundre, under Riga School of Poetic Documentary.

Žurgina filmet både portretter og kinomagasiner, hun skapte også sosiopolitiske observasjoner og poetiske innsikter fra tiden.

Arbeidene hans er preget av innlevelse, en komposisjon av talentfulle og skarpe billedrammer og fraværet av sensasjonalitet.

Under visningen av jubileumsfilmen vil regissøren dele hennes minner, mens verket vil bli supplert med bakgrunnsinformasjon fra filmskaper Zane Balčus og dokumentaristen Kristīne Briede, som skapte en av de mest ambisiøse poetiske dokumentaranmeldelser av latvisk kino – filmen » Tidens broer».

Fra 20. til 24. september.

Pearl of the Baltic Festival

Filmvisninger av «Pearl of the Baltic»-festivalen starter torsdag 21. september. Hvis det er et ord for å beskrive de grunnleggende prinsippene for å lage festivalprogrammet omgitt av eksentrisk kommunikasjon, ville dette ordet være gjenkjennelig – hovedsakelig verk skapt av kinoklassikere og vist på de største filmfestivalene i Europa med deltagelse av anerkjente skuespillere. er samlet her. «The Pearl of the Baltic States» er i stor grad avhengig av programmene til andre festivaler, hvor de høyeste verkene er ukritisk inkludert i programmet deres – kvalitetsmessig har de en tendens til å være svært forskjellige.

Uansett, for øyeblikket er de fleste visningene på programmet utsolgt – blant dem jeg har sett, kan jeg anbefale arbeidet til den franske regissøren, mesteren i det absurde, Quentin Dupierre «Daaaaaali!» – historien om et intervju med den berømte surrealisten, som aldri skjer (akkurat som karakterene i filmen «The Discreet Charm of the Bourgeoisie» fra 1972 av en annen surrealist, Luis Buñuel, aldri klarer å fullføre måltidet). Salvador Dalí spilles av en rekke franske skuespillere (inkludert Gilles Lelouch og Jonathan Cohen), og filmen skildrer ironisk nok hans egosentriske personlighet. Dette er en kortfilm, litt over en time lang, full av bevisste manerer.

Filmen «No Bears» av den iranske regissøren Jafar Panahi er også på skjermene (Bjørner). Panahi ble fengslet og utestengt fra å lage film i Iran, men sluttet aldri å jobbe. Han laget filmer i det skjulte, og valgte sosiopolitiske portretter av landet som motiv, ofte inkludert refleksjoner over sin egen situasjon i historiene sine. «There are no bears» er en tragikomisk visjon av det iranske samfunnet, hovedsakelig dets overtro og stereotypier, som regissøren presenterer på sin egen måte som et hinder for utvikling. Selv om filmens historie handler om Iran, er den også oversettbar og tilgjengelig for de som bor utenfor Iran.

Todd Fields film «Tara» vil også vises på storskjerm (Tjære) med Cate Blanchett. Filmen ble allerede mye publisert i fjor, men den nådde ikke de store nasjonale skjermene (det er sant at den kan sees på hjemmeskjermer, på strømmeplattformen «Apple TV»). Den undersøker det flerårige temaet om verkene til en genial kunstner kan skilles fra hans personlighet, som systematisk overskrider andres grenser ved å bruke hans maktposisjon. Cate Blanchett spiller på glimrende vis tittelrollen til filmen – rollen som dirigent og komponist Lydia Tara. Til tross for de ulike motivene knyttet til det moderne liv, er ikke filmen et biografisk drama: dens forbindelse med virkeligheten ligger ganske enkelt i det faktum at vi heldigvis lever i en verden der genialitet, talent og makt ikke betyr noen rett til å klatre på folks bor. andre.

På kinoen «Splendid Palace» fra 21. til 30. september.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *