Ingen «typiske nordiske filmer» – prestasjoner av nordisk kino i Riga IFF-programmet / artikkel

I programmet med Karulines Lingbys psykologiske drama med et snev av skrekksjangeren»Overlegg«(«Superposisjon»), en underholdende og satirisk komedie»Hypnose(«Hypnosis»), som vil ta betrakteren inn i en ubehagelig verden av fremmed skam, og utforske naturen til polyamori i Selma Vilhunens spillefilm.Fire små voksne» («Fire små voksne»). Finlands Oscar-nominasjon «Oscar», en absurdistisk komedie regissert av klassisk regissør Aki Kaurismeki, vil også bli sendt.Døde blader» («Fallen blader») og det kinematografiske arbeidet til Henrik Martin Dahlsbakken «Munk» («Munch»), som dekonstruerer strukturen til den biografiske filmen, og forvandler dristig kunstneren Evard Munch (1863-1944) til forskjellige aldre, sjangre, scener og estetikk.

Filmen «Fire små voksne»

Foto: Bilde fra filmen

Tilskuere vil også få muligheten til å bli kjent med labyrintene i nordisk historie – det komplette spillet.La elva renne» («La elva renne»), som er basert på historiske vitnesbyrd og minner fra deltakere i Alta-demonstrasjonen i 1979. På den annen side er dokumentaren «To ganger kolonisert«(«Twice Colonized»), et dokumentarportrett av rekkefølgen av ulike former for vold, vil avsløre den ubrytelige posisjonen til inuittenes rettighetsforkjemper Aja Pītere. En unik begivenhet vil være filmen «Med vogn og reinsdyr i Inkabeltets land» («Med reinsdyr og slede i Inka Läntas vinterland», 1926) – denne filmen ble restaurert i 2021 og regnes som et av de tidligste eksemplene på svensk etnografisk fiksjon. Spillefilmutvalget vil bli supplert med en spesialfilm fra regissør. Visning av kortfilmer og reklamefilmer av Roy Andersonsom vil vise frem den unike stilen til den verdenskjente svenske filmskaperen i kortfilmer.

Filmen

Filmen «Twice Colonized»

Foto: Bilde fra filmen

Programdelen åpnes 14. september med en spesialvisning av Moda Nikanders dokumentarfilm «Kjærlighet og skilsmisse» Visning («Love & Divorce»), som også vil inneholde hovedpersonene i filmen – Lena og Johan. «Love and Divorce» er anatomien til skilsmissen til et par, som ikke gir noe håp, men som heller ikke ødelegger dets deltakere Historien om forfatteren av dokumentaren Nikandere Lena og Johan varer i nesten 20 år – i 2006 ble kortdokumentarfilmen «Love and Fishsticks» laget, som fanger den første lykken, uvitenheten og ønsket om å løse de ekteskapelige problemene av partnere da svimmel i kjærlighet.

Filmen

Filmen «Kjærlighet og skilsmisse»

Foto: Bilde fra filmen

Ved å opprettholde gjensidige relasjoner og komme nær nok til paret til å frigjøre åpenheten til rene følelser, tilbyr regissøren dem terapeutisk introspeksjon i hennes siste verk. De ser tilbake på seg selv for å forstå hva som egentlig skjedde mellom de to i løpet av disse 20 årene, men seeren får være til stede i denne intime og ærlige historien om avtalebrudd. Den første delen av relasjonsdiptyken «Kjærlighet og fiskepinner» på festivalens nettplattform online.rigaiff.lv det er mulig å se fra 28. september.

Fra 12. til 22. oktober, for å feire ti år med festivalen, vil Riga IFF tilby tilskuere internasjonalt anerkjente og ettertraktede hele og korte kinematografiske verk, som vil fremheve aktuelle kinematografiske trender og de viktigste forfatterne av samtidskino. Programmet laget av et team av lokale og utenlandske profesjonelle kuratorer vil vises i 11 dager på kinoene «Splendid Palace» og «Forum Cinemas» i Riga, og noen av filmene i programmet vil også være tilgjengelig online i hele Latvia. Samtidig vil det også finne sted et arrangementsprogram for fagfolk i sektoren, samt en rekke offentlige arrangementer rettet mot allmennheten.

Festivalen er opprettet med støtte fra National Fund for Cultural Capital, EU-programmet «Creative Europe – MEDIA», Riga City Council og National Cinema Center.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *