Hva og hvordan studere etter formell skolegang? Vitenskapelig kronikk av professor Auzisna / Artikkel

Vitenskapelig kronikk av professor Auzin

Marcis Auzins: «Hvorfor lese tekstene mine? For meg virker det som om vi ofte har en tendens til å «ignorere» naturvitenskapene, og beskrive dem som formelle, tørre og uinteressante. Jeg vil gjerne at leseren skal se at de er en del av livene våre – fargerike og interessante. «

Tegnsettingstegn i biografi:

  • Fysiker av yrke, for tiden professor ved Universitetet i Latvia, leder for Institutt for eksperimentell fysikk og Lasersenteret.
  • Fra 2007 til 2015 fungerte han som rektor ved University of Latvia.
  • Arbeider innen kvantefysikk og er forfatter av mer enn hundre vitenskapelige artikler publisert i verdens ledende fysikktidsskrifter og flere hundre konferanserapporter.
  • Sammen med kolleger fra Riga og Berkeley skrev han to monografier, utgitt av Cambridge University Press og Oxford University Press, som begge er trykt på nytt.
  • I løpet av sin karriere bodde og jobbet han i forskjellige land: Kina og Taiwan, USA, Canada, England, Israel og Tyskland.

Hvordan gjøre?

Det kan virke som det ikke er noe så komplisert. Bare se på tilbudet så kan du se mange forskjellige etterutdanningskurs. Men denne gangen vil jeg ikke snakke om å bevisst lære og få en ny stilling eller bli en bedre spesialist i ditt valgte yrke, men om å lære for dets skyld.

For bedre å forstå hva jeg mener med dette, vil jeg minne deg på et faktum hentet fra biografien til grunnleggeren av Apple-selskapet, Steve Jobs. Da unge Steve, for å si det enkelt, ble «sparket ut» av college, forlot uten penger og tilbrakte natten på gulvet i vennene sine studenthybel, bestemte han seg for å ta en gratis kalligrafitime på «universitetet». student. Når du tenker på livet og karrieren, kan dette virke som et veldig upraktisk valg. Spesielt siden Steve Jobs var en teknisk tenkende ung mann. Men som han selv senere har uttalt, var det sannsynligvis et av hans mest vellykkede valg. Takket være kalligrafitimer fikk Apple-datamaskiner vakre skrifttyper, noe som er en av grunnene til at mange likte dem.

Om dette valget sa Jobs senere: «Du kan ikke koble sammen prikkene ved å se fremover; du kan bare koble dem ved å se tilbake …»

Dette betyr at valgene vi tar i livet, inkludert hva og når vi skal lære, ikke alltid er pragmatiske. De er ofte emosjonelle. Jeg gjør det fordi jeg synes det er interessant for øyeblikket. Og hvis det virkelig er interessant, så gjør jeg det med stor lidenskap, noe som kan føre (som i tilfellet med Jobs) til resultatet, når denne tilsynelatende ubetydelige tingen plutselig spiller en avgjørende rolle i livet. Og fortsetter denne metaforen om viktigheten av livshendelser og forbinder prikkene, sier Steve Jobs, «Men du må tro at disse prikkene vil koble sammen på en eller annen måte i fremtiden din.»

Det oppstår imidlertid visse vanskeligheter her. Disse uvanlige og emosjonelle ønskene om å lære den eller den tingen går ikke alltid i oppfyllelse på en åpenbar måte. Det er bare det at et slikt tilbud kanskje ikke finnes i nærheten av oss. På dette tidspunktet kan erfaringen som ble oppnådd under pandemien med å lære eksternt, på nettet, være svært nyttig. Ofte vil disse tilbudene ikke være på det latviske morsmålet, men vi kan betrakte dem som en praktisk påminnelse om å oppmuntre til å lære fremmedspråk. Litt parafraserende frasen til sjefen for selskapet «SAF tehnika» Normund Berg: «Barn, lær fysikk», kunne jeg si: «Barn, lær fremmedspråk!» Og for å fortsette på dette litt didaktiske notatet, vil jeg legge til: blant kursene som er tilgjengelige på Internett, velg med omhu de som virkelig er av høy kvalitet. Vit at dette vil ta tid, tålmodighet og arbeid. Å studere og mestre et kurs på Internett betyr ikke å lytte til noen få YouTube-opptak før sengetid.

Sannsynligvis har noen som leste dette tenkt – lett å si – velge kurs med omhu… Hvordan gjøre det, hvordan forstå hva som skjer i de store vidder av Internett. Det er definitivt ikke lett. Noen kurs vil en person synes er veldig bra, andre ikke. Det eneste jeg kan gjøre er å dele min erfaring. Jeg kan si at jeg selv liker å studere veldig godt. Kursvalget mitt har nesten aldri vært pragmatisk. Jeg valgte dem bare fordi jeg fant dem interessante. Det Steve Jobs sa, at «prikkene» på en eller annen måte vil koble seg uventet og plutselig sammen i fremtiden, har også ofte gått i oppfyllelse i livet mitt. For eksempel husker jeg at under en diskusjon dedikert til utdanningsspørsmål spurte lederen Valdis Melderis meg om hva som var det merkeligste kurset jeg studerte og som uventet viste seg å være viktig i livet mitt. Slik var det buddhistiske psykologikurset ved Stanford University. Man kan spørre seg hvordan dette kan være nyttig for en fysiker, for en professor i hans praktiske virksomhet? Men det viste seg at det ikke bare var interessant, men forandret mange ting i livet mitt. Kanskje en annen gang.

Nyttige nettsteder

Denne gangen snakker jeg om noen flere nettsteder som har vært personlig nyttig for meg med å finne og lære kurs. For meg er det viktig at jeg stoler på læreren ved valg av kurs. Det er selvfølgelig ikke lett, men jeg skulle ønske at foredragsholderen kommer fra en akademisk bakgrunn, noe som for meg er en viss garanti for at tilnærmingen til faget er seriøs. Så, for at jeg virkelig skal lære noe, vil jeg at det ikke skal være ett eller to kurs, men heller et kurs som må studeres en stund. Et sted å finne slike kurs på høyskolenivå, men ikke for vanskelige, er på nettsiden. “Store kurs”. Et annet nettsted som tilbyr en rekke kurs skrevet av professorer og til og med nobelprisvinnere som økonomen Paul Krugman og skikkelser som Hillary Clinton er «Mesterklasse». Veldig interessant! Men å lære dem krever en viss mengde personlig disiplin og organisering. Jeg prøvde å ikke bare høre på de mest interessante forelesningene på denne nettsiden, men å gjøre det som de flittigste elevene i klassen – sittende med en notatbok og blyant. I tillegg, i motsetning til personlige klasser, kan videotimer settes på pause når du vil tenke på noe eller skrive ned noe i en notatbok, eller til og med «spole tilbake» når du føler behov for å gå tilbake til en avhandling.

Men vi vet at selvdisiplin ikke alltid er en effektiv alliert.

Vi trenger ofte ytterligere mekanismer for å opprettholde disiplin. Nettstedet tjener dette formålet veldig godt «Vil løpe«. Det kan virke som om nye ting kan oppfinnes i nettkurs. Imidlertid lyktes to professorer ved Stanford University for mer enn et tiår siden ved å lage et selskap og konsept kalt MOOK eller «Massive Open Online Course«, populært kalt «munker». Konseptet er enkelt. Lærestoffet er delt inn i korte deler. Etter disse punktene er det korte testspørsmål som må besvares riktig for å komme videre. Det er lekser, det er avsluttende eksamen. I utgangspunktet var det også en veldig streng timeplan. Klassene startet på et bestemt tidspunkt og sluttet til et bestemt tidspunkt. Dette hjalp meg mye. Det var ikke mulig å utsette innlæringen av stoffet til et senere tidspunkt. Vi vet hvordan det er – denne uken er gal, la oss utsette den til neste gang. Så kommer den neste og den viser seg enda galere… På «Coursera»-plattformen kan du også få et sertifikat for vellykket læring. Det finnes til og med et relativt sikkert autentiseringssystem som lar plattformen «gjenkjenne» eleven, både gjennom datamaskinens kamera og den unike måten hver enkelt av oss legger inn tekst på skjermen.tastaturhjelp.

«Coursera» er ikke den eneste kursplattformen av MOOK-typen i dag. Alle som er interessert kan finne andre, men personlig foretrekker jeg fortsatt Coursera. Forresten, noe lignende MOOK-lignende plattformer finnes også på latvisk. De vil ikke være vanskelig å finne.

Og til slutt vil jeg legge til en ting til. Plattformene og kursene jeg nevnte og mange flere er virkelig nyttige og en effektiv måte å få kunnskap på.

Men etter min dype overbevisning kan de utfylle godt, men kan ikke erstatte den systematiske utdanningen som vi får på et godt universitet.

Hele bildet består ikke av individuelle, tilfeldig utvalgte brikker, uansett hvor gode, av puslespillet – utmerkede baner. Puslespillet er satt sammen og hele bildet dannes av systematisk læring av en læreplan der noen ting virker spennende, andre kjedelige eller til og med meningsløse. Men det er først til slutt, i ettertid, som Steve Jobs sa, at prikkene henger sammen.

Vitenskapelig kronikk av professor Auzin

Mer

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *