Hva er bedre – hvit eller brun? Viktige spørsmål før jul på og rundt egg

Skal vi kun se på farge i jakten på de sterkeste eggene? Er salt det magiske mineralet som gjør ethvert eggeskall hardt som en stein når du koker det? Og hvordan ble naturlig blå kyllingegg til? Før påske stiller de mest eventyrlystne eggefarger seg ofte de samme spørsmålene, svarene på det fant vi ved å intervjue ekspertene.

Det viser seg at den mest nøyaktige fargen på eggene til en høne kan bestemmes ikke bare ved å lære om hennes stamtavle og rase, men også ved å se på en kroppsdel ​​på hodet. Svarene på de nevnte spørsmålene er gitt av ekspertene vi snakket med – assisterende professor ved fakultetet for matteknologi ved det latviske universitetet for biovitenskap og teknologi Ilze Krūtiņa og medlem av styret for «Balticovo» og direktør for kommunikasjon og utvikling Toms Auskāps.

Hvilke egg har et sterkere skall – hvitt eller brunt?

«Generelt bestemmes ikke eggeskallets hardhet og holdbarhet av rasen eller fargen på kyllingene, men av forholdene kyllingene er oppdrettet i og mengden kalsium i fôret,» sier Ilze. Krutiņa. Hun forklarer også at skallet på et egg vanligvis er 0,2 til 0,4 millimeter tykt, og på tykkelsen kan man se hvordan høna har det med kalsiumet i kroppen. «Hvis mengden mineraler er utilstrekkelig, kan eggene ha et tynt skall eller ingen i det hele tatt,» legger LBTU-assistentprofessoren til.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *