Relevant for utenlandske litauere: Hva trenger du å vite om helseforsikringsgarantier?

Forsikringstakere fra EU, Liechtenstein, Island, Norge, Det sveitsiske forbund og Storbritannia har muligheten til å bruke sine helseforsikringsgarantier når de reiser til et annet europeisk land.

Hva er de?

Det er verdt å ha et europeisk helsetrygdkort

Litauere som bor og arbeider i et annet europeisk land, og som er dekket av sosialforsikring i et av disse landene, bør når de planlegger å flytte midlertidig til et annet europeisk land, for eksempel Litauen, huske å passe på og få et dokument som bekrefter forsikringen – det europeiske Health Insurance Card (DES) eller et sertifikat som midlertidig erstatter dette kortet utstedt av den kompetente myndigheten i det europeiske landet der personen er forbudt.

«Med dette kortet eller sertifikatet, hvis nødvendig medisinsk hjelp er nødvendig, vil kostnadene bli betalt helt eller delvis av den kompetente institusjonen i landet som utstedte kortet eller sertifikatet. Derfor vil forsikrede utenlandske litauere som er alvorlig syke eller skadet i Europeiske land kan være sikre på at, ved fremvisning av dette kortet, vil medisinsk hjelp bli gitt til behandlingsinstitusjonen i samsvar med omfanget av bistand som er bestemt i behandlingslandet, og de nødvendige medisinske assistansetjenester vil bli betalt i samsvar med prosedyren og tariffer etablert av det landet, understreker Klaipėdos Aušra Kačinskaitė, rådgiver for Resident Services Department i Territorial Health Fund.

Rett til refusjon av grenseoverskridende helsekostnader

Forsikrede fra EU-land og Island, Liechtenstein og Norge har også rett til å motta grenseoverskridende helsetjenester i et annet land, for eksempel Litauen. Pasienter kan selv velge behandlingsstruktur, både privat og offentlig, og betale kostnadene for tjenestene som mottas med egne midler. For å få dekket disse utgiftene kan disse personene henvende seg til den kompetente institusjonen i landet der de er dekket av trygd.

«Det er viktig å huske på at land har valgt ulike måter å dekke kostnadene ved grenseoverskridende helsetjenester på. Derfor anbefaler vi alle som vurderer å reise til et annet land for pleie eller forskning om å finne ut på forhånd om prosedyren for refusjon av kryssing. -grense helsekostnader i landet der den er forsikret”, informerer A. Kačinskaitė.

For eksempel krever noen land at den forsikrede personen innhenter autorisasjon fra sitt kompetente trygdeorgan før de reiser til utlandet for å motta helsehjelp, i motsatt fall kan refusjon for grenseoverskridende helsetjenester nektes.

All informasjon knyttet til grensekryssende helsetjenester, prosedyre for refusjon av helsekostnader, skal gis av Nasjonalt kontaktsenter for grenseoverskridende helsetjenester i landet der personen er forsikret.

Til hvem og når utstedes S2-dokumentet?

Sykekassene minner deg om at hvis en person sendes for å motta spesifikk planlagt omsorg i et annet land, tatt i betraktning deres helsetilstand og sykdomsforløpet, før avreise, må de innhente autorisasjon fra den kompetente institusjonen i landet hvor han er forsikret – dokument S2 eller skjema E112 sertifikat.

For personer som har presentert dette dokumentet for en medisinsk institusjon i EU-land samt i Island, Norge, Liechtenstein, Sveits eller Storbritannia, tilbys helsetjenester gratis og deres utgifter dekkes av institusjonen som utstedte tillatelsen ( S2- eller E112-dokument) i henhold til satsene fastsatt av lovgivningen i behandlingslandet.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *