Baltiske stater og nordiske land diskuterer betydningen av effektiv våpenkontroll og ikke-spredning for internasjonal sikkerhet

15. september 2023 holdt Utenriksdepartementet det første møtet i de baltiske og nordiske landene (Åtte nordisk-baltiskeNB8) styremøte om våpenkontroll, nedrustning og ikke-spredning.

Da vi åpnet møtet, understreket Raimonds Oškalns, direktør for sikkerhetspolitisk avdeling i Utenriksdepartementet: «Latvia støtter et tettere samarbeid med NB8 slik at våre felles bekymringer, interesser og verdier blir hørt på scenen. internasjonalt. Det er i NB8-landenes interesse å ha et sikkerhetsmiljø dominert av tillit, forutsigbarhet og klare regler som strengt respekteres av alle land.

Russlands aggresjon mot Ukraina har hatt svært direkte konsekvenser for den regelbaserte internasjonale orden. Våpenkontrolltraktater og mekanismer som hadde som mål å øke sikkerhet og tillit står nå overfor eksistensielle utfordringer. Administratorene tok også opp spørsmål om strategisk stabilitet, og utarbeidet en strategisk våpenreduksjonstraktat. Ny start Kinas betydning og involvering i våpenkontroll som atommakt. Diskusjoner dekket også atomsikkerhetssituasjonen ved Ukrainas atomkraftverk i Zaporizhia, Irans overholdelse av sine forpliktelser i henhold til Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), og Irans ballistiske missiltester Nord-Korea. Direktørene var enige om at effektiv kontroll og ikke-spredning av masseødeleggelsesvåpen og konvensjonelle våpen bidrar til global og regional sikkerhet.

Til informasjon

Samarbeidsformatet NB8 inkluderer Danmark, Estland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Finland og Sverige. Latvia er årets koordinerende land og en av prioriteringene i koordineringen av NB8 er å styrke den regelbaserte internasjonale ordenen. Etter forslag fra Latvia diskuterte NB8-landene aktuelle våpenkontrollspørsmål i dette formatet for første gang.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *