Autonom passasjerbåt går i trafikk i Stockholm

Zeam opererer omtrent hvert 15. minutt, 15 timer om dagen, og bruker avanserte teknologier som radar, LiDAR og kameraer for å sikre autonom drift. Disse sensorene gir situasjonsbevissthet og hjelper til med å unngå kollisjoner og stiplanlegging. Skipet har også innebygde solcellepaneler for å lade på dagtid og kan kobles til en strømkilde om natten.

Selv om fergen går uten sjåfør, er det en sikkerhetsoperatør om bord som overvåker systemet og tar manuell kontroll om nødvendig.

Konseptet med autonome byferger ble født ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, noe som førte til opprettelsen av selskapet «Zeabuz» i 2019. Stockholm ble valgt som teststed på grunn av sitt nettverk av spor gunstige vannveier.

Zeam-billetter koster 35 SEK hver vei, med rabatter for studenter, seniorer og barn. Fergen egner seg også for sykler og dyr. AS «Torghatten» planlegger å utvide sin flåte av autonome ferger ikke bare til Stockholm og Sverige, men muligens også til andre internasjonale destinasjoner for å forbedre urban mobilitet.

Rapporter en feil i artikkelen

Marker feil tekst og trykk CTRL+Enter.

Merk feil tekst og meld fra!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *