Norge er ulykkelig etter at svensk missil treffer territorium

En rakett fra det svenske romfartsselskapet SSC har landet på norsk territorium etter en test. Norske myndigheter er ikke fornøyd med svenskenes trege kommunikasjon.

Utenriksdepartementet er ikke formelt informert. Når slike hendelser inntreffer og en landegrense krysses, er det viktig å informere relevante myndigheter så raskt som mulig. Talskvinnen for det norske UD er misfornøyd med en hendelse der et svensk søkemissil falt ut av kurs og havnet på norsk jord. Norske luftfartsmyndigheter skal ha fått nyheten om krasjet gjennom det svenske romfartsselskapets pressemelding.

Marko Kohberg fra den svenske romfartsorganisasjonen Esrange Space Center (SSC) sa at selskapet tar den avbøyde forskningsraketten «seriøst». Årsaken til kursavviket er fortsatt gjenstand for etterforskning. «SSC varslet norske militære og svenske myndigheter kort tid etter hendelsen.» Selskapet sier at de har fulgt protokollen nøye under slike hendelser. Det var også unnskyldninger.

Selve hendelsen virker ganske liten. Raketten falt mandag morgen i et fjellområde i Norge, helt nord i landet. Den nærmeste landsbyen var 10 kilometer unna. Det var ingen personskader og ingen materielle skader.

Med enheten, en Texus 58, ønsket SSC å utføre alle slags eksperimenter i en høyde av 250 kilometer. Det var forskning som krevde vektløshet.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *