Asteroideavledning, en flygende bil og en latvisk smart bøye. Teknologinyheter / artikkel

#DigitalFrokost

«Radio Naba» og «Latvijas Radio 1» «Digital frokost»-program – Din ukentlige dose med teknologinyheter. Teknologi, digital kultur og trender, dingser og anmeldelser, og nyheter i sosiale medier. «Digital Breakfast» kan høres direkte på «Radio Naba» og «Latvijas Radio 1» hver fredag ​​morgen, 10.05.

Programmet kan lyttes til i podcast-format på alle større streamingplattformer:

1. NASA kaller asteroidekapringsoppdraget en suksess

United States National Aeronautics and Space Administration (NASA) kalte oppdraget en suksess, der han sendte et romfartøy ut i verdensrommet for å endre banen til en liten asteroide. Den 26. september krasjet «Dart»-sonden som ble sendt av oppdraget inn i overflaten til asteroiden Dimorphos, og endret asteroidens bane rundt den andre asteroiden Didymos ved siden av den med hele 22 minutter.

Da romfartøyet krasjet inn i asteroiden Dimophros, brøt nok rusk av fra det til å påvirke den fremtidige banen til asteroiden også. Fra Jorden overvåker forskere flittig både oppdraget og dets fortsettelse fra forskjellige observatorier for å finne svar på mange spørsmål knyttet til denne hendelsen.

Før nedslaget trengte himmellegemet 11 timer og 55 minutter for å gå i bane rundt en annen asteroide, men nå har den tiden sunket til 11 timer og 23 minutter. Det betyr at banen i dag er flere titalls meter lavere.

NASA-spesialister påpeker at for første gang i menneskets historie har bevegelsen til et himmellegeme blitt bevisst endret, og for første gang har asteroideavbøyningsteknologi blitt demonstrert fullt ut.

2. Det andre «Tesla Supercharger»-ladepunktet i Latvia åpner i Riga

Det andre «Tesla Supercharger»-ladepunktet i Latvia åpnet i Riga nær kjøpesenteret «Akropole» på Maskavas Street 257. På den annen side ble det første punktet i Latvia åpnet i første halvår i Rēzekne, Stacijas Street 30b , nær Rēzekne olympiske senter. I den nye ladestasjonen er fire «Supercharger»-ladere med CCS-uttak tilgjengelig 24/7, som kan lade bilen med en maksimal effekt på 250kW.

Når det gjelder «Markør»-portalen oppdaget eier av en «Tesla Model 3» fra Riga, lading er for øyeblikket gratis tilgjengelig. Siden laderene ble slått på ganske nylig, dukket ikke denne laderen opp i bilnavigasjonen på vedlikeholdstidspunktet. Det er foreløpig ikke kjent om ladestasjonen også vil være åpen for elbiler fra andre produsenter, men denne trenden kan også sees andre steder i Europa – Tyskland, Norge, Nederland, Frankrike, men ikke i det hele tatt ladestasjoner .

3. «Meta» introduserer utviklingstrendene til metaverse og nye VR-briller

Meta-sjef Mark Zuckerberg tok til den virtuelle scenen denne uken for å vise hva Meta har drevet med metavers synsretning det siste året, kanskje det morsomste er fremveksten av ben for virale avatarer. I tillegg til Metaverse-nyhetene ble også de nye «Meta Quest Pro»-brillene introdusert.

«Meta» har inngått et omfattende samarbeid i utviklingen av metaverset med selskapene «Microsoft» og «Accenture». Samarbeid inkluderer Microsoft Teams oppslukende møteopplevelser, Microsoft Windows 365 og Microsoft 365-opplevelser, Microsoft Teams/Workrooms-integrasjon, meta-avatarer i Microsoft Teams og Microsoft Intune og Azure Active Directory-støtte for briller «Quest». Samarbeidet med «Accenture» vil på sin side hjelpe bedrifter med å integrere «Meta» maskinvare og programvare, som er integrert med «Microsoft»-teknologi, slik at bedrifter kan tilby sine ansatte nye arbeidsmuligheter raskere. . Etter hvert håper Meta å tilby Magic Room, Zoom-integrasjon og 3D-modellgjennomgang.

Meta Quest Pro er det første produktet i Metas nye linje med avanserte enheter, og brillene med støtteenhetene faller inn i kategorien «dyre slutter». De nye VR-brillene har høyoppløselige sensorer for en kraftig mixed reality-opplevelse, LCD-skjermer for detaljerte bilder, et nytt design, samt eye-tracking og naturlige ansiktsuttrykksfunksjoner for å hjelpe den virtuelle avataren til å reflektere brukeren mer naturlig. brillene i virtuell virkelighet.

4. DubaJeghvis det flygende kjøretøyet «XPeng X2» tar av

Den flyvende kjøretøyprodusenten XPengs vertikale start X2 «bil» tok til himmelen for første gang i en offentlig demonstrasjon i Dubai. To-seters quadcopter fløy i totalt 90 minutter og ligner visuelt på en miniatyrhelikoptercockpit uten den lange halen, med åtte propeller på sidene som droner.

Kabinen, som er tilgjengelig ved å løfte døren, har en berøringsskjerm foran hver passasjer og et interiør som minner om en moderne sportsbil. Flyturen assisteres av det intelligente flykontrollsystemet. Bedriftsrepresentanter er stolte over at flyet er helt elektrisk og derfor ikke har noen direkte innvirkning på miljøet.

Som Mingguan Chiu, daglig leder for XPeng, avslørte til nyhetsbyrået Reuters, er selskapet fortsatt i forskningsstadiet og gjør steg-for-steg fremskritt for en dag å erobre det internasjonale markedet med det flygende kjøretøyet. Selskapet startet direkte med Dubai som en av de mest innovative byene i verden.

5. Latviske forskere lager prototype smart bøye som måler vannkvaliteten

Forskere fra Institute of Solid State Physics ved Universitetet i Latvia (LU CFI) har utviklet en prototype av den smarte bøyen «Spectromarine», som er utstyrt med et mikrospektometer, som gir høykvalitetsmålinger i live-modus. online og gir operasjonell informasjon om potensiell vannforurensning, kunngjøring Nettstedet «Laboratorier i Latvia».

Når vannkvaliteten skal vurderes, tas vannprøver og sendes til et laboratorium, men dette er dyrt og tidkrevende, og resultatene er forsinket. Siden vannet er i konstant endring, kan situasjonen være annerledes på det tidspunktet dataene innhentes.

«Når prøven tas er veldig viktig. Vannet skifter hver dag. For eksempel, hvis solen skinner, skifter den hver time. Gitt dagens kostnad analyseres det sjelden vannprøver – kanskje bare noen få.» ganger i året, fordi ingen har råd til å utføre laboratorieanalyser hver dag», sa Aleksej Zolotaryov, hovedetterforsker ved LU CFI og leder for Optical Materials Laboratory ved LU CFI.

Når det gjelder «Spectromarine», utføres analysene i sanntid og nesten umiddelbart ved bruk av et mikrospektrometer. For å forklare hvordan dette skjer, påpekte forskeren at lys består av bølger med forskjellig lengde. Spektrometeret deler disse bølgene i henhold til deres lengde og indikerer hvilke stoffer det avgir eller absorberer – lys lar deg nøyaktig bestemme tilstedeværelsen av kjemikalier i vannet, konsentrasjonen av planteplankton, klorofyll, samt drivstoff, etc. etc Forurensing.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *