USA avdekker planer om å selge teknologi til Russland; Latviske statsborgere er anklaget i en sak

I den andre ordningen ble tre latviske statsborgere og en ukrainsk statsborger anklaget for å ha forsøkt å sende til Russland en høypresisjonsprofilslipemaskin produsert i USA, som kan brukes i produksjon av våpen eller i atomvåpenprogrammet.

Justisdepartementet sa at begge ordningene involverte frontselskaper i flere land, inkludert De forente arabiske emirater (Dubai) og Tyskland, og var designet for å unngå amerikanske og globale sanksjoner mot Russland.

Det første programmet ba om kjøp fra amerikanske produsenter av teknologier som avanserte halvledere og mikroprosessorer brukt i jagerfly, missilsystemer, smart ammunisjon, radarer og satellitter.

Yury Orekhov, en russisk statsborger bosatt i Dubai, Artyom Us, sønn av en russisk distriktsguvernør, og tre andre russiske statsborgere brukte et Hamburg-basert selskap for å levere teknologien til russiske militærselskaper underlagt amerikanske sanksjoner. Orekhov hadde reist til USA i 2019 for å levere deler brukt i russiskbygde Sukhoi-jagerfly.

«Noen av de elektroniske komponentene som ble oppnådd gjennom denne kriminelle ordningen ble funnet på russiske våpenplattformer beslaglagt fra slagmarken i Ukraina,» sa justisdepartementet.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Reklame

I tillegg brukte Orekhov, hans russiske partnere og to venezuelanske oljehandlere, som også er siktet, dette tyske selskapet som en front for å frakte hundrevis av millioner fat olje fra Venezuela til Russland og Kina i strid med sanksjonene.

Betalinger ble rutet gjennom frontselskaper, banker i De forente arabiske emirater, kontantoverføringer og kryptovalutabørser.

De fem russiske statsborgerne og to venezuelanske oljehandlere er siktet for konspirasjon for å svindle USA, sanksjonsbrudd, elektronisk svindel og hvitvasking av penger.

Orekhov og Uss ble varetektsfengslet i henholdsvis Tyskland og Italia mandag, og USA vil be om utlevering av dem.

Det amerikanske finansdepartementet har også innført sanksjoner mot Orekhova, et tysk shell-selskap og et Dubai-selskap det kontrollerer.

De tre latviske statsborgerne som er siktet i den andre ordningen ble arrestert tirsdag, mens den siktede ukrainske statsborgeren ble arrestert i Estland i juni. De er siktet for konspirasjon for å svindle USA, smugling og hvitvasking av penger, og det amerikanske justisdepartementet ber om utlevering av dem.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *