To kandidater kjemper om stillingen som NATOs generalsekretær / Artikkel

Frederiksen ser ut til å ha en bedre sjanse ettersom hun er regjeringssjef, ikke statsråd, og vil også være den første kvinnen som har stillingen. Tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen var imidlertid allerede dansk og den nåværende – Jens Stoltenberg – er norsk. Det er derfor noen land sier at det bør være en representant fra en annen region. Det er derfor Wallaces navn kommer opp. Etter Brexit er det dessuten viktig at britene hevder sin rolle i Europa gjennom NATO.

«Jeg liker min nåværende jobb. Selvfølgelig liker jeg også veldig godt stillingen som generalsekretær i NATO, fordi han gjør viktig arbeid i en tid da det er konflikt i Europa og når Russland har blitt aggressivt. Det er ekstremt viktig at vi lærer veldig raskt fra det som skjer i Ukraina og sikre modernisering og utvikling av NATO, men når det kommer til hvem som skal bli den neste generalsekretæren, er det ingen klar prosedyre for å velge ham.Det har skjedd på forskjellige måter tidligere. Det kan gjøres i Vilnius, og det kan gjøres i oktober, når Jens Stoltenbergs periode slutter, sa Wallace.

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace

Foto: AFP, DANIEL LEAL

Tradisjonelt er NATOs militære leder en amerikaner og den politiske lederen er en europeer. Denne beslutningen kan imidlertid ikke tas uten samtykke fra det største landet i alliansen, USA.

Av denne grunn følger nå politiske observatører nøye med på hvem som har vært i Det hvite hus i det siste. Dette er de to personene som allerede er kalt – Wallace, som kom dit sammen med Storbritannias statsminister Rishi Sunak, og Danmarks statsminister Frederiksen.

Den danske statsministeren avviser også at det var hovedformålet med besøket hennes eller at hun stiller opp.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg

Danmarks statsminister Mette Frederiksen og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg

Foto: AP, Kenzo Tribouillard

Interessant nok ga Wallace imidlertid et kompliment til Det hvite hus, da han diskuterte om 2 % av BNP skulle settes som minimumsterskel for forsvarsutgifter.

«Under den kalde krigen brukte de fleste av landene våre mer på forsvar. Siden 1991 har disse utgiftene gradvis falt, inkludert i Storbritannia. Så jeg tror 2 % er et stort gap, som viser at det er en av de viktigste funksjonene til regjeringen Det er én ting som forener USAs presidenter Obama, Trump og Biden, og det er troen på at Europa må spille en større rolle i Europa. Jeg tror ikke la det være en ulogisk posisjon, sa Wallace.

På møtet med NATOs forsvarsministre vil hovedfokus være på videre koordinering og levering av militær og ikke-militær støtte til Ukraina. Ministrene vil også diskutere nye forsvarsplaner for den baltiske regionen og resten av NATOs østflankeland, som til sammen er på 3000 sider.

Den latviske forsvarsministeren Ināra Mūrniece (nasjonalunionen) sa at det var viktig å gradvis øke støttebeløpet, gjøre det klokt, slik at de ukrainske motangrepsrundene ble vellykket.

Det bør huskes at land koordinerer militær støtte etter det såkalte Ramstein-formatet, mens NATO som organisasjon yter ikke-militær bistand. De to møtene vil denne gangen holdes i alliansens hovedkvarter.

KONTEKST:

I fjor vår vedtok lederne av NATOs medlemsland å forlenge mandatperioden til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg med ett år, og han blir sittende frem til 30. september 2023.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *