Pneumoterapi for ungdom. Andris Kalnozols, Anna og Miķelis Fišeri skal lage fellesverket «Soul purification machine» / Artikkel

«Soul Purification Installation» inkluderer lydinstallasjoner, kinetiske skulpturer, performancekunst, samtidskomposisjoner og performance-elementer, men dens skapere påpeker at det kan defineres på en annen måte: «Ikke et show, ingenting annet, men et pneumoterapikurs! «

De første jobbmulighetene dukket opp under masterklassene arrangert i år av Anna og Miķeļis Fischer for barn og unge i Riga, Liepāja og Tromsø. Flere av barna møtte i Riga og Liepāja vil også delta på dette arrangementet. Forfatterne understreker at når de skapte verket, betraktet de barn som «like skapninger» og det er beregnet på lyttere i alle aldre.

Arrangementet er en del av «LYRA»-prosjektet finansiert av Island, Liechtenstein og Norge for barn og unge. Det er gratis å besøke konserten.

Verket vil bli presentert under konsertkvelden «Skaņu meža», dedikert til «LYRA»-prosjektet – det starter klokken 13:00, og det vil også bli gitt opptredener av den norske gitaristen og sangeren Stiāns Westerhuss (Stian Westerhus), afro-portugisisk dansemusikkprodusent Nídia, gresk eksperimentell popmusiker Evita Manji (Evita Manji), komponisten Pēters Ablingers (Peter Ablinger) og perkusjonist Silvija Zitinska (Sylwia Zytynska), samt lydkunstner Aleksandrs Rishaugs (Alexander Rishaug) og billedkunstner Ingrīda Bjornali (Ingrid Bjornaali).

Om arbeidet deres sa forfatterne: «’Sjelerensingsstasjonen» er et kurs i pneumoterapi. Den norske forfatteren Erlend Lu (Erlend Loe) sa: «Latter og lek renser sjelen.» Terapeutisk pneumatisk utstyr er basert på luftoppblåsbare barneleker – ballonger, oppblåsbare dyr, pinner, fløyter, etc., som, koblet sammen i et spennende system, er i stand til å forårsake lyder og bevegelser, og oppmuntre lytteren og tilskueren til å slippe sine spiritualitet. få litt frisk luft og le.»

Om artistene

Komponist Anna Fischers musikk dekker et bredt spekter av sjangere: operaer, kammermusikkstykker for kor og vokalensembler, elektroakustiske komposisjoner, lydinstallasjoner m.m. Med oppmerksomhet til de mest subtile egenskapene til lyd, oppfatter hun den som en levende organisme som allerede har en egen musikalsk form. Ved å utforske de klanglige, teksturelle og tekniske mulighetene til hvert instrument, organiserer Anna ofte sin kreative prosess i nært samarbeid med musikere, for å komme frem til nøye konstruerte lydarkitekturer.

Blant de mest bemerkelsesverdige stykkene er «Opera of Trees.» Wind Gas,” inspirert av vitenskapelig forskning innen plantenevrofysiologi og skogøkologi, som hadde premiere i 2019 i den gamle skogen i Hirinsalmi, Finland; «Carmen Sibyllae» (Song of the Sibyls) for symfoniorkester og blandet kor med teksten til Virgils «Fourth Eclogue», hadde premiere på den tjuefjerde «International Festival of Sacred Music» fremført av State Academic Choir «Latvija» og «Sinfonietta Riga» kammerorkester i 2021; opera «Vēsā» for syv stemmer, to perkusjonister, hornharpe og elektronikk, på oppdrag av artisten Katrīna Neiburga og «Summer Theatre Festival» i Valmiera, i samarbeid med «Latvijas Radio Choir».

Anna mottok «Great Music Award» i 2023 i kategorien «Årets produksjon» for operaen «Vēsa», ble nominert til denne prisen som «Årets komponist» for «Carmen Sibyllae», hennes komposisjon «Mundus Invisibilis» . vant New York strykekvartetten «Quartet 121» i den annonserte internasjonale konkurransen «String Quartet New Works Competition» i 2021.

Michael Fisher

Foto: Annonsebilde

Kunstneren Miķelis Fischer er først og fremst kjent som maler, men en viktig del av hans kreative virksomhet består også av installasjoner, treskulpturer, objekter, video og scenografiske verk. Han jobber som foreleser ved maleavdelingen ved Latvian Academy of Arts. I løpet av sin imponerende karriere har Miķelis hatt mer enn tjue separatutstillinger, og verkene hans har blitt vist på bemerkelsesverdige utstillinger i forskjellige europeiske land. Deltok på den 56. Veneziabiennalen og var forfatteren av den latviske paviljongen på den 57. biennalen med utstillingen «Hva kan gå galt». Mottok flere viktige priser, inkludert Latvias høyeste utmerkelse innen visuell kunst, «Purvīš Award», i 2015.

Andris Kalnozols

Andris Kalnozols

Foto: Annonsebilde

Andris Kalnozols er forfatter, dramatiker, regissør og skuespiller. Hans skuespill har blitt fremført på Latvian National Theatre, «Dirty Deal Teatro» og Ęertrudes Street Theatre. Sammen med andre unge skuespillere og regissører grunnla han i 2005 den eksperimentelle dukketeatergruppen «Umka.lv», var medforfatter og skuespiller for forestillingene. I 2006 vant han den årlige kulturprisen til avisen “Diena” for stykket “The Story of Daniel Ray; For alltid Daniel»; I 2013 ble hovedprisen til «Patriarche Automne»-festivalen for stykket «The Best Man of Tahkuranna». I 2020 ble Kalnozolas første roman «Kalendārs mani sauc» utgitt, som mottok Aleksander Pelēčas litteraturpris, «Latvijas Literaturas gadas gadus-prisen» i kategorien «Brightest Debuts» og den årlige TV-prisen og latvisk radio «Kilograms of culture» .

«Skaņu mežs»-festivalen er støttet av National Fund for Cultural Capital, Riga bystyre, kulturdepartementet, Goethe-instituttet i Latvia, «Nordic Culture Point», «Trust for Mutual Understanding»-fondet » og Valmiermuižas øl.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *