Utskårne gullplaketter for 1400 år siden oppdaget i Norge

Plakettene viser rikt kledde menn og kvinner, med forseggjorte frisyrer og smykker. de skildrer en mann og en kvinne, som viser et rikt billedvev av klær, smykker og frisyrer. Under tidligere landbruksutgravninger Hov i Vingrom, 30 slike biter av lignende plakett ble oppdaget i nærheten av det eksperter tror en gang eksisterte. hedensk tinning. En teori var at de kunne vært inngangsbilletter!

«Til tross for den lille størrelsen på flisene, er rikdommen til de skulpturerte mønstrene slående» – sa en arkeolog fra Universitetet i Oslo Nicolas Eckhoff, som deltok i utgravningene.

Kvinnene er kledd i kjoler, noen ganger med kapper, og mennene bruker kortere kapper, slik at føttene er synlige. De har alle smykker, forskjellige frisyrer og holder gjenstander som kopper, spisepinner og peker med forskjellige bevegelser. Disse skulpturerte figurene er så detaljerte at de vil gi en utmerket kilde for kostyme og ikonografiske studier.

De siste plakettene ble funnet der tempelveggene sto. De ble sannsynligvis opprinnelig plassert der med vilje, selv om det er uklart hvilket formål de var ment for. Arkeolog Kathrine Stene diskuterer billetteori – Siden de var usynlige for folk fordi de var gjemt under tresøyler, var det sannsynligvis et offer eller en religiøs handling. Kanskje var de rett og slett ment for å beskytte bygningen.

Ved et lignende tempel i Uppåkra i Sverige ble 100 gullplater oppdaget, og på den danske øya Bornholm ble opptil 2500 av dem gravd fram på et felt.Siste data fra 2019, ifølge Ingunn Marit Røstad, arkeolog ved Oslo kulturhistoriske museum og ekspert på Merovingertid I Norge, totalt 3243 figurer er funnet i Skandinavia.

Kilde: Independent.pl; old-originis.net

#gullplater #Norge #utgravninger #arkeologi på Bornholm #tempel i Vingrom

Magdalena Lysiak

Laster inn notatet …

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *