Parlamentarisk sekretær Gunda Reire: Tyskland er en pålitelig strategisk partner og alliert av Latvia

Den 9. juni 2023, under LAMPA-dialogfestivalen i Cēsis, møtte den parlamentariske sekretæren i utenriksdepartementet, Gunda Reire, statsministeren for Europa og klimasaker i det tyske utenriksdepartementet, Anna Lirmanis (Anna Luhrmann) for å diskutere aktuelle bilaterale, regionale og sikkerhetspolitiske spørsmål.

G. Reire berømmet den aktive bilaterale dialogen mellom Latvia og Tyskland: «Jeg er fornøyd med det nære og langsiktige samarbeidet mellom Latvia og Tyskland, både bilateralt og når det gjelder å løse mange viktige spørsmål for Europa i multilaterale formater Tyskland er en pålitelig strategisk partner og alliert av Latvia. Våre to land står for et sterkt, sikkert og konkurransedyktig Europa og samarbeider for å løse viktige problemer for Europa. Latvia setter stor pris på Tysklands engasjement i å styrke sikkerheten i den baltiske regionen, ettersom det bringer oss nærmere et høyere felles mål – fred og stabilitet i Europa og rundt om i verden.»

Parlamentarisk sekretær bemerket med tilfredshet de nære økonomiske båndene mellom Latvia og Tyskland – Tyskland er Latvias tredje største handelspartner, både for eksport og import. Det er et utmerket samarbeid mellom de to landene innen transport og logistikk, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, samt treindustri med høy verdiøkning. Spesielt bemerkelsesverdig er Tysklands nære engasjement i gjennomføringen av RailBaltica-prosjektet, som gir jernbaneteknisk ekspertise og fremmer RailBaltica-muligheter i tyske virksomheter og industrier. Ikke mindre viktig er samarbeid innen energi, nemlig arbeidet med etableringen av Baltic WindConnector-forbindelsen og utviklingen av havvindparker i Østersjøen. Det er i Latvias interesse å samarbeide tettere innen teknologisk innovasjon, inkludert forskning og utvikling, produktutvikling og produksjon.

Samtalen fokuserte sterkt på Russlands krig i Ukraina, da den irreversibelt endret det strategiske sikkerhetsmiljøet og skapte nye utfordringer for sikkerheten og den økonomiske stabiliteten i EU. Tjenestemennene diskuterte den militære og humanitære støtten som Tyskland og Latvia har gitt Ukraina så langt og ble enige om behovet for å fortsette langsiktig støtte, fremme gjenoppbyggingen av Ukraina, samt opprettelsen av en internasjonal domstol for forbrytelser begått av Russland.

I resten av samtalene ble de aktuelle sakene til det latviske formannskapet i Europarådet diskutert. G. Reire presenterte det latviske presidentskapets prioriteringer styrking av demokrati og rettsstat, ytringsfrihet, journalisters sikkerhet og fremme av den digitale agendaen, samt fremme av Europarådets reformer.

Under LAMPA-festivalen deltok de to lederne i debatten «Diplomati og utenrikspolitikk i krisetider» arrangert av den tyske ambassaden i Latvia.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *