En ny æra for NATO i Vilnius: Alliansen godkjente nye forsvarsplaner, Tyrkia banet vei for Sverige å bli med

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy er fortsatt nysgjerrig på sin deltakelse på NATO-toppmøtet i Vilnius.

Litauiske ledere håper at V. Zelenskis kommer til Vilnius. 7. juli NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa også at V. Zelensky vil delta på NATO-toppmøtet og det første møtet i det nye NATO-Ukraina-rådet.

Ukraina er imidlertid fortsatt fascinert og gir ikke noe definitivt svar. Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy har ennå ikke bestemt seg for om han kommer på besøk 11.-12. juli. NATO-toppmøtet vil bli holdt i Vilnius. Dette ble uttalt av Olha Stefanišyna, ukrainsk visestatsminister for euro-atlantisk integrasjon, i et intervju med «European Pravda».

«Endelige avgjørelser [dėl Volodymyro Zelenskio vizito] ennå ikke akseptert. Vi forstår ikke fullt ut formatet på alle møtene i Vilnius, og vi forstår ikke helt avgjørelsene som fysisk vil bli lagt på bordet, sa hun søndag.

AFP/«Scanpix»-foto/Volodymyrs Zelenskis på Snake Island

Ifølge O. Stefanišyna vil den ukrainske presidentens deltakelse på toppmøtet avhenge av de endelige dokumentene. «Så vi modellerer situasjonen: i Vilnius finner et møte i Ukraina-NATO-rådet sted, presidenten taler selv på toppmøtet. På bordet foran lederne ligger de endelige dokumentene som de foreslår å vedta som et resultat av Nå vet vi ikke hva som vil stå i disse dokumentene,” forklarte visestatsministeren.

I et intervju publisert søndag med mediegruppen ABC News beskrev V. Zelenskii NATO-toppmøtet i Vilnius som «veldig viktig», men han bekreftet ikke om han ville delta. Andrijus Yermaks, administrasjonssjefen på kontoret til Ukrainas president, som for øvrig vil besøke Vilnius, sa til ABC News at V. Zelensky «fortsatt tenker på det».

V. Zelenskis sa at han ikke ønsker å gå til NATO-toppmøtet i Vilnius «for underholdning» og håper at Ukraina vil motta en invitasjon til alliansen og sikkerhetsgarantier inntil det ikke er medlem av NATO.

«Ukraina bør få klare sikkerhetsgarantier så lenge det ikke er medlem av NATO. Det er veldig viktig. Bare under disse forholdene vil møtet vårt ha mening. Ellers blir det ikke bare en annen politikk,» sa V. Zelenskis.

Programlederen skjøt tilbake: «Det ser ut til at du sannsynligvis ikke vil gå.» V. Zelenskis smilte og svarte: «Hvorfor?» Jeg tror vi kommer til å gjøre mye arbeid.»

«Vi jobber med partnere om sikkerhetsgarantier, vi prøver å hjelpe partnere med å nå visse konklusjoner før NATO-toppmøtet. Og vi vil gjerne at alle beslutninger tas på toppmøtet. I dette tilfellet vil jeg selvsagt være der og jeg vil gjøre mitt beste for å fremskynde denne avgjørelsen for å komme til enighet med våre partnere. Jeg vil ikke dra til Vilnius for å ha det gøy,» understreket han.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *