Økende bevis peker på Russlands skyld i bombingen av vannkraftverket Kahovka / Artikkel

Data fra regionale seismiske stasjoner viser at eksplosjonen fant sted 6. juni klokken 02.54 lokal tid. Samtidig kollapset demningen.

«Vi ser en konsentrert energipuls som er typisk for en eksplosjon,» sa NORSAR-seismolog Volker Oye til amerikansk radio NPR.

På den annen side rapporterer NPR at eksperter ikke var i stand til å fastslå den nøyaktige plasseringen av eksplosjonen – ifølge deres data skjedde den innenfor en radius på 20 til 30 kilometer rundt vannkraftverket fra Kahovka.

Samtidig understreket Oje på radio at eksplosjoner i dette området er sjeldne og derfor neppe kan betraktes som en tilfeldighet.

NORSAR anslår at den seismiske kraften til hendelsen var mellom én og to størrelser.

Amerikanske satellitter registrerte en eksplosjon ved Kahovka vannkraftverk natt til 6. juni, rapporterte avisen «New York Times», med henvisning til navnløse amerikanske tjenestemenn.

Infrarøde sensorer registrerte et varmesignal som kan indikere en kraftig eksplosjon, sa kildene. New York Times sa at eksplosjonen kan ha vært tilfeldig. Det er foreløpig ingen bevis for at dette var med vilje.

I følge de siste dataene mistet minst 13 mennesker livet i flommene som skjedde etter at demningen kollapset.

I telefonsamtale innrømmer russiske styrker bombing av Kahovka vannkraftverk

Ukrainas sikkerhetstjeneste kunngjorde fredag ​​at en avlyttet telefonsamtale bekreftet at vannkraftverket var blitt ødelagt av en okkupert sabotasjegruppe. I en telefonsamtale sa en russisk militærtjenestemann at demningen ikke ble ødelagt av Ukraina, men av en russisk sabotasjegruppe. Målet var å skremme Ukraina, men alt gikk ikke som planlagt.

«Okupantene ønsket å utpresse Ukraina ved å sprenge demningen og forårsake en menneskeskapt katastrofe sør i landet vårt. Okkupantene snakket om dette i en avlyttet telefonsamtale,» melder tjenesten.

Samtalen til de russiske okkupantene om eksplosjonen av vannkraftverket Kahovka som ble avlyttet av den ukrainske sikkerhetstjenesten

Hovedproblemet er at denne HES viser seg å avkjøle en slags atomreaktor.

Vel, normalen har skapt trøbbel for seg selv.

Nei, dette er hva vårt folk gjorde! Det var ikke de som gjorde det, men vårt!

Du hva? Vårt? Men de sa at ukrainerne sprengte den.

Der eksploderte det ikke. Der var vår gruppe sabotører. De ville… vel, skremme demningen med det. Men alt gikk ikke som planlagt, mer enn forventet.

Klar! Nå blir det en bedring som i Tsjernobyl, ikke sant?

Vel… Det er en bygning fra 50-tallet, den kollapset raskt. Og der, litt lenger nede lå safariparken, hvor tusenvis av dyr døde.

Klar.

Den europeiske unions høye representant for utenrikssaker, Zuzeps Borel, erkjente også at Russland var ansvarlig for demningseksplosjonen.

Ukraina: Fem mennesker døde i flom

Ifølge informasjon gitt av Ukraina døde fem mennesker i flommene forårsaket av den sprengte demningen, mens lokale myndigheter i den russiskkontrollerte delen rapporterte om åtte ofre.

Internasjonale organisasjoner har advart om at antallet ofre kan stige betydelig. Rednings- og katastrofehjelpsoperasjoner fortsetter. FNs humanitære organisasjoner har avvist anklagene fra den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky om at det ikke hadde vært tilstrekkelig respons fra organisasjonen.

FN sier at deres ansatte kom raskt til det flomrammede området og at en nødkonvoi vil ankomme fredag.

I følge FN-data ble 17.000 mennesker berørt av flommene i den delen som kontrolleres av Ukraina, men det finnes ingen data om den delen som kontrolleres av Russland, fordi FN ikke har tilgang. Medieoppslag sier imidlertid at mange søker hjelp direkte i den delen som kontrolleres av okkupantene.

Vannstanden faller sakte i mange områder, men mange mennesker er fortsatt fanget på eiendommene deres.

KONTEKST:

Natt til 6. juni kollapset demningen til Kahovka vannkraftverk (HEP) ved elven Dnepr i Kherson-regionen i Sør-Ukraina. Som et resultat ble en enorm mengde vann sluppet ut fra HPP-reservoaret, som oversvømmet dusinvis av bosetninger.

Den ukrainske regjeringen hevder at demningen til Kahovka vannkraftverk ble ødelagt av russiske tropper som kontrollerte det strategisk viktige anlegget. Ukraina understreker at denne hendelsen anses som en krigsforbrytelse begått av en terrorstat. Ledere av vestlige land er også enige med Ukraina, mens Russlands regjerende regime har benektet enhver forbindelse med ødeleggelsen av vannkraftverket Kahovka.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *