Nobelstiftelsen trekker tilbake invitasjonen til russiske og hviterussiske ambassadører om prisutdeling

Absolutt, de sterke reaksjonene «har fullstendig overskygget denne meldingen,» innrømmet stiftelsen.

«Vi bestemte oss derfor for å gjenta fjorårets unntak fra den vanlige praksisen, nemlig å ikke invitere ambassadørene fra Russland, Hviterussland og Iran til Nobelprisutdelingen i Stockholm,» heter det i uttalelsen.

Torsdag annonserte Nobelstiftelsen, som arrangerer den årlige Nobelprisutdelingen og banketten i Stockholm, at de vil sende invitasjoner til ambassadører fra alle land med representasjoner i Sverige eller Norge.

I 2022, på grunn av krigen startet av Russland mot Ukraina, besluttet stiftelsen å ikke invitere ambassadørene til Russland og Hviterussland. Den iranske ambassadøren ble heller ikke invitert gitt den brutale undertrykkelsen av demonstrasjonene.

Flere fremtredende svenske politikere, inkludert ledere for Sentrum, Grønt og Venstre, har allerede varslet at de vil boikotte arrangementet i år på grunn av Russlands invitasjon.

Arrangementet finner sted hvert år 10. desember. Under arrangementet mottar vinnerne sine priser fra kong Carl XVI Gustaf. Rundt 1200 gjester deltar på arrangementet.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Annonse

Ved en egen seremoni samme dag i Oslo deles vinneren av fredsprisen ut.

I fjor inviterte Det Norske Nobelinstitutt alle ambassadører til sin seremoni i Oslo, og stiftelsen forsikret at den ville gjøre det samme i år.

– Som før vil alle ambassadører bli invitert til seremonien i Oslo, sa instituttet.

Pressesekretæren i det ukrainske utenriksdepartementet, Oleh Nikolenko, har allerede uttrykt tilfredshet med beslutningen til Nobelstiftelsen om å trekke tilbake invitasjonen fra Russlands og Hviterusslands ambassadører til arrangementet i Stockholm.

«Humanismens seier. Nobelstiftelsen kansellerte sin beslutning om å invitere ambassadørene i Russland og Hviterussland til Nobelprisutdelingen i Stockholm. Takk til alle de som krevde gjenoppretting av rettferdighet,» skriver Nikolenko på det sosiale nettverket Facebook.

– Vi er sikre på at en lignende beslutning bør tas angående ambassadørene til Russland og Hviterussland i Oslo, understreket departementsrepresentanten.

Rapporter en feil i artikkelen

Marker feil tekst og trykk Ctrl+Enter.

Merk dårlig tekst og rapporter den!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *