Ministerkabinettet bevilger midler til Ukraina for å dempe konsekvensene av krisen til det ødelagte Kahovka kraftverket

Den 9. juni 2023 tok ministerkabinettet en beslutning om tildeling av 200 000 euro fra forsikringsfondet for å hjelpe Ukraina med å takle den økologiske og humanitære krisen. Den oppsto da Russland ødela demningen ved Kakhovka vannkraftverk (HEP) 6. juni.

Beslutningen som ble vedtatt av ministerkabinettet forutsetter at Latvia vil gi et bidrag til den ukrainske regjeringen, og bistå med raske, koordinerte og målrettede innkjøp av utstyr, materialer og maskiner for å dempe de umiddelbare konsekvensene av flommene. Forespørselen om bistand fra ukrainsk side inkluderer presserende behov som tankskip for å transportere drikkevann, livbåter og kjøretøy for å bevege seg i oversvømmede områder, tunge pumper, vann, drikkevann, vannfiltre, matpakker, etc.

Latvia fordømmer på det sterkeste Russlands aggresjon i Ukraina. Ødeleggelsen av Kahovka HPP-demningen er nok et bevisst russisk angrep på Ukrainas kritiske sivile infrastruktur. Kollapsen av demningen har forårsaket en økologisk, humanitær og landbrukskrise av enorme proporsjoner i den sørlige regionen av Ukraina, hvis virkelige omfang ennå ikke er kjent. Det er også bekymringer om risikoen for ytterligere kjemiske lekkasjer og den potensielle innvirkningen av krisen på kjøleprosessene til atomkraftverket i Zaporizhzhya.

Det internasjonale samfunnet må snarest gi all slags bistand til Ukraina for å dempe konsekvensene av katastrofen.

Kahovka HPP har vært lokalisert i Ukrainas ukontrollerte territorium siden februar 2022. Russlands handling kan kvalifiseres som en krigsforbrytelse i samsvar med første del av artikkel 56 i tilleggsprotokollen av 8. juni 1977 til Geneve-konvensjonene av 12. august 1949 om beskyttelse av ofre for væpnede konflikter av internasjonal karakter (protokoll I). Det står det festningsverk eller installasjoner som inneholder farlige krefter, nemlig demninger eller demninger og atomkraftverk, selv om slik eiendom er militær eiendom, kan ikke angripes dersom et slikt angrep vil føre til store skader blant sivilbefolkningen.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *