Hvordan Kreml-propaganda prøver å overbevise om at Buch-massakren ble iscenesatt / Artikkel

Den siste undersøkelsen av løgnene og vrangforestillingene til faktasjekkingsprosjektet «Re:Baltica» «Re:Check».

Det er snart halvannet år siden massakrene ble begått i Bucha, i forstedene til Kiev. Kreml-propagandaen fortsetter imidlertid å finne på forskjellige måter å få offentligheten til å tro at dette faktisk er ukrainerne selv. Bucha-massakren fant sted i mars i fjor, kort tid etter at krigen startet i Ukraina, da russiske okkupasjonstropper var der.

«Den mest forferdelige grusomheten i det 21. århundre, en krigsforbrytelse og en bevisst massakre – dette er hvordan ukrainske tjenestemenn beskriver det som skjedde i Buča, Irpin og Hostomeļ etter tilbaketrekningen av russiske styrker. De er anklaget for å ha drept mange fredelige innbyggere med overlegg, der er døde kropper i gatene mange steder», meldte latvisk fjernsyn tidlig i april. I løpet av uker ble Bucha drept mer mer enn fire hundre ukrainske sivile.

Verdensmedier rapporterte om massakren av okkupantene, mens russisk propaganda svarte med flere versjoner av hva som skjedde på en gang. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov kalte hendelsene i Buch falske av vestlige medier. I fjor, 12. april, på en felles pressekonferanse med den hviterussiske diktatoren Alexander Lukasjenko, snakket Kreml-eier Vladimir Putin også om Buch. Han snakket om hva USA hadde gjort tidligere og løy om at alle var stille på den tiden, men han snakket høyt og tydelig om hva andre land hadde gjort.

«Det var ingen slik stillhet da provokasjonene fant sted i Syria. Da det ble beskrevet [Sīrijas diktatora Bašara al] Assad-regjeringens bruk av kjemiske våpen. Så viste det seg å være en falsk. Den samme falsken er også i Buch, sa Putin.

For det første er ikke bruk av kjemiske våpen i Syria falske nyheter. For det andre var det som skjedde i Buch heller ikke oppdiktet, og dette ble tydelig kort tid etter hendelsen. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og utenlandske medier besøkte Bucha umiddelbart. De publiserte folks vitnesbyrd, samt fotografier og videoer som vitner om forbrytelsene begått av russiske tropper.

Også i avisen «The New York Times» fra begynnelsen av april i fjor publisert satellittbilder viste at lik dukket opp på gatene i Buča under den russiske okkupasjonen.

Selv om det er klare bevis på Russlands skyld, fortsetter arbeidet med å søke rettferdighet.

Nylig, det faktum av Polen og før også av Georgia sensorer rapportert over bilder lagt ut på sosiale medier av angivelige ukrainske soldater som sprayer folk med falskt blod og fotograferer dem liggende på gaten. Disse bildene ble også publisert av den russiske ambassaden i Storbritannia som bevis på ukrainske løgner. Journalister som brukte bildeinspeksjonsverktøy oppdaget imidlertid at bildene faktisk allerede var tatt i 2016 under førstehjelpsøvelser og ikke hadde noe med krigen å gjøre.

På den annen side, i en film kalt «Agent Zelenskiy», som nettopp ble utgitt i midten av juli, sa den tidligere amerikanske FN-våpeninspektøren Scott Ritter, en vanlig distributør av russisk propaganda: «Først av alt, den britiske spesialiteten tjenester hjalp mest sannsynlig Zelenskiy med teaterforestillingen i Buch.»

Filmen hevder, uten bevis, at Zelensky er en britisk agent for hemmelig tjeneste. Dette er grunnen til at britene angivelig hjalp til med å implementere «produksjonen» av Butch-massakren.

Et fragment av filmen oversatt til russisk ble også populær på latviske sosiale nettverk.

I mellomtiden forbereder Russland allerede neste film. I midten av august er det planlagt premiere på filmen «Witness» regissert av Dāvidas Dadudashvili, skutt på engelsk og oversatt til russisk.

Kreml-medier kalte filmen «sannheten om en spionoperasjon gjennom øynene til en utlending.» Det viser en belgisk fiolinist. I slutten av februar 2022 befant han seg i en forstad til Kiev, hvor han ble vitne til forbrytelser og umenneskelige provokasjoner. Å fortelle sannheten til hele verden blir hans hovedmål.

Ifølge uavhengige medier Meduza, basert i Riga, ble filmen laget med støtte fra den russiske staten, og den har som mål å overbevise publikum om at drapet på sivile i Bucha var iscenesatt. For eksempel annonserer Kremls propagandautsalg «Tsarjgrad» filmen med ordene: «Sannheten om Butch kommer opp på det store lerretet».

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *