Hockeymesterskap, sangfestival. Hva er virkningen av store sports- og kulturbegivenheter på den latviske økonomien? / Scenario

Virkningen av hockeymesterskapet

«Totalt kan 40 000 utlendinger ankomme Riga denne måneden.» Edgars Buncis, leder av den latviske organisasjonskomiteen for verdensmesterskapet i hockey i 2023, sa at hver av byens gjester bodde i Riga i én eller flere netter.

«Vi beregner at antallet hotell- eller overnattingsovernattinger som disse utlendingene vil tilbringe i Riga og Latvia vil være 100-120 tusen hotellovernattinger. Hvis vi snakker om lag, er det totale antallet medlemmer av teamet med servicepersonell og trenere ca. 310. personer, som vil være her på stedet i hele perioden.I tillegg vil 28 dommere være her.

Buncis understreket at alle store kulturelle og sportslige begivenheter fører til økt økonomisk aktivitet og at utlendinger, som er i Latvia, bruker penger ikke bare på overnatting, men også bruker offentlig transport, spiser på kafeer og restauranter, handler i butikker og kjøper muligens en billett til begivenhet.

«Og alt dette går over til betaling av moms, lønn til ekstra ansatte. Vi har hatt vår egen foreløpige økonomiske innvirkning ved å arrangere verdensmesterskapet. Arrangementet alene koster oss 7,7 millioner euro netto. Vi tar ikke hensyn til skatter. Følgelig har de betales til staten.

Men det totale beløpet og tilførselen av penger som vi har beregnet i løpet av disse to ukene som vil komme inn i den latviske økonomien, er nesten 48 millioner euro. »

Dette er i hovedsak utgifter utenfor arrangementet: overnatting, måltider, transportkostnader. Disse utgiftene beløper seg til cirka 35,5 millioner euro. Også en betydelig del utgjøres av billettsalg, men ikke bare det.

«Suvenirsalg, forskjellen mellom hotellprisene øker. Ser man på denne perioden har også hotellprisene i Riga økt. Så dette er tilleggsgevinst og tilleggsmoms for staten. Derfor bringer dette arrangementet, som alle andre store arrangementer, «Et bidrag. Vi har fulgt ulike studier i Europa, som alle bekrefter at den økonomiske aktiviteten øker under praktisk talt alle sportsbegivenheter. Og det er en fordel ikke bare for økonomien i byen, men også for landet, sa Buncis.

Virkningen av Riga Marathon

Dette bekreftes også av «Rimi Riga Marathon», som samler tusenvis av løpere hver mai, og vårens store løpefestival fant sted helt nylig, for noen dager siden. Aigars Nords, arrangøren av «Rimi Riga Marathon», sa at 25 000 løpere deltok i konkurransen i år. En stor del er barn, men halvparten av resten er bosatt i Riga, 25 % er bosatt i Latvia og 25 % er utlendinger, som er ca 2 500-3 000 utenlandske deltakere. Og hver har med seg minst én eller flere passasjerer.

«Dette betyr at for ti tusen deltakere, hvis så mange utlendinger skulle konkurrere i Riga, så ville rundt 15 tusen følge dem, som er en høy koeffisient, et betydelig antall. Dette skaper generelt innvirkning på økonomien, fordi det er klart at alle disse menneskene bor her i overnatting, de spiser alle på kafeer og restauranter i Riga og utenfor Riga, og de bruker penger her, som representerer momsinntekter og tallet «business, som de legger igjen i økonomien,» sa arrangøren . av «Rimi Riga Marathon».

Latvijas Radio spurte hvor mange netter utenlandske løpere og deres følgesvenner oppholder seg i Latvia i gjennomsnitt?

«Vi vet at utlendinger i gjennomsnitt oppholder seg her i 3 til 3,5 dager. Selvfølgelig er det de som blir i en uke mens de bare kommer for to netter. Det er interessant å merke seg at for eksempel gjester fra de nærmeste nabolandene – Estere, Leish – kom hit mye mer, men bli mye kortere.

Hvis vi ser på en typisk brite eller franskmann, kan de komme relativt mindre, men de blir her minst dobbelt så lenge som naboene.

I tillegg bruker nære naboer også mindre enn de samme beboerne i Vest-Europa. For eksempel vil tyskere, finner og briter fortsatt legge igjen mye mer penger i Riga enn sine naboer. »

Nords understreket at det å tiltrekke seg utlendinger er vanlig arbeid og da bærer det frukter. Før pandemien ble det nådd rekord da 5000 utlendinger deltok i maraton i 2019.

«Blant de store internasjonale sportsbegivenhetene som finner sted her, er «Rimi Riga Marathon» den eneste som finner sted hvert år og som samler et slikt volum hvert år. Det er klart at for hockey-VM eller for » Eurobasket» som vi skal ha, det er engangsarrangementer fra tid til annen og det kommer selvfølgelig veldig mange utlendinger, men det er maraton som trekker det hvert år. I tillegg til det med løps-VM kl. i slutten av september, begynnelsen av oktober, gir vi enda et ekstra insentiv til å komme til Riga. Dette, etter min mening, er nok et skritt for å sette Riga på det internasjonale løpekartet. Om ikke for alltid, i det minste på mellomlang sikt – fem , ti år,» vurderte Nords.

Virkningen av sangfestivalen

Men fra sport til kultur. Denne sommeren vil være spesiell, fordi den generelle festivalen for latvisk sang og dans vil finne sted, hvor et stort antall deltakere vil delta.

«Det vil være mer enn 40.000 deltakere totalt, hvorav mer enn 30.000 vil være deltakere som kommer inn i Riga fra forskjellige regioner. Og antall besøkende, i hvert fall under den siste festivalen, ble anslått til rundt 500.000 mennesker. som deltar på forskjellige arrangementer ,» sa Daina Markova, administrerende direktør for festivalen.

I år er det planlagte budsjettet for høytidene på rundt 16,5 millioner euro.

Vanligvis varer juliferien mer enn en uke og deres preg på den latviske økonomien vil være betydelig, ettersom et stort antall selskaper er involvert i å lage denne ferien.

«Bransjene som står for det kunstneriske programmet til selve festivalen – lys- og lydselskapene, men ikke bare, og dette er kanskje ikke engang de viktigste utgiftene. Men det er selvfølgelig cateringutgifter, for en stor gruppe cateringfirmaer er involvert. «For deltakere som yter denne tjenesten til oss, så vel som på skoler, er catering utført av private bedrifter. Selvfølgelig gjennom kjøp. Slik fungerer økonomien og det gis et bidrag til tjenesteleverandørene, sa Markova.

I tillegg til de allerede nevnte cateringfirmaene, vil også ansatte fra vakt- og renholdstjenestene være ansatt på sang- og dansefestivalen. Bidraget vil også være beregnet på bedrifter som jobber i hotellbransjen.

Hovedsaken er et godt image og mange aktiviteter

«Enhver begivenhet gir hotellindustrien en merverdi til økonomien i Riga og hele Latvia.»
Andris Kalniņš, president for Latvian Association of Hotels and Restaurants, påpekte at organiseringen av ulike sports- og kulturarrangementer hjelper ikke bare når arrangementet finner sted, men også på lang sikt, fordi det vil være utlendinger som vil bestemme seg for å komme. tilbake. igjen i Latvia. Det er viktig at spekteret av arrangementer er bredt.

«Hvis vi snakker om Riga, er det Riga Investment and Tourism Agencys plikt å holde kalenderen aktiv, tiltrekke seg investeringer slik at arrangementene kan finne sted.

Men hoteller og restauranter, gjennom sine representative foreninger, jobber vi allerede med dette i nært samarbeid med Riga Investment and Tourism Agency. Vi følger våre anbefalinger om hvordan annonsere, vi gir råd om hva som bør videreutvikles og i hvilken retning vi skal se. »

Ēriks Lingebērziņš, medlem av styret for Association of Latvian Tourist Agents and Operators, rådet til å se i en langsiktig retning, fordi organiseringen av ulike sports- og kulturbegivenheter gir en mulighet til å polere bildet av Latvia i verden .

«Vi mangler god publisitet. Ikke bare en annonse i byen eller en annonse i et magasin, men historier om Latvia, om Riga som et sted hvor mye skjer. Så hockeymesterskapet finner sted. Hvor skjer? I Riga. Hvor er Riga? I Latvia. Å, i Latvia skjer det. Greit, så regionen er i bevegelse. Vilnius er for eksempel vertskap for NATO-toppmøtet i sommer. Selv om det ikke skjer i Latvia, skjer det i region, og dette er sannsynligvis en av de største bekreftelsene på at sikkerhetsproblemene, de siste året, som trakk oss som en skygge, hjelper oss, fordi alle NATO-ledere vil være her,» sa Lingebērzins.

Han understreket at Latvia må komme tilbake på sporet, for før pandemien var Latvia en av de europeiske destinasjonene med den raskeste veksten i antall turister.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *