I. Rizgel. Når skal vi forstå at det er en nødvendighet å oppdra en kvinne i militæret?

bilde av Vladimir Ivanovs (V).

Nasjonal sikkerhet er en essensiell betingelse uten hvilken ingen virksomhet kan operere med suksess. Av denne grunn har næringslivet de siste årene, i tillegg til det dårlige økonomiske og kommersielle miljøet, i økende grad blitt involvert i diskusjoner knyttet til forsvarspolitikk.

Etter starten av den russiske invasjonen av Ukraina, introduserte Confederation of Lithuanian Business på eget initiativ ideen om å innføre en forsvarsskatt, oppmuntret til tettere samarbeid med næringslivet i planlegging av forsvarsaksjoner og implementering av sivile motstandsstrategier.

I dag er hovedtemaet for forsvarspolitikken den profilerte reformen som Forsvarsdepartementet la fram i august. Reformen gir et svært viktig tiltak for utvidelse av den aktive reserven, øker fleksibiliteten i den obligatoriske militærtjenesten, gir alternative tjenesteformer, som kan fritas fra tjeneste.

Det er imidlertid noe som mangler i debatten om voksenreformen: hvorfor tenker vi fortsatt ikke seriøst på å tiltrekke kvinner inn i voksensektoren?

Som svar på annekteringen av Krim, implementerte Norge i 2015 en kjønnsnøytral modell for obligatorisk militærtjeneste. Kort tid etter, etter å ha vurdert de geopolitiske risikoene i nord, fulgte og ledet Norge i 2017.

I 2023, i Litauen, hvor krigen raser, går debatten om kvinners tiltrekning fortsatt sakte.

Ifølge data fra departementet for nasjonal sikkerhet er det bare 14 % av befolkningen som godkjenner obligatorisk militærtjeneste for kvinner. Du trenger ikke se langt, det er åpenbart at til tross for alle fremskritt som er gjort i løpet av de 30 årene med uavhengighet, forblir stereotypier ankeret i samfunnet vårt.

Rapporten om stereotypier og kvinner på arbeidsmarkedet utarbeidet av Lyderforeningen viste at Litauen skiller seg ut som et svært tradisjonalistisk land når det gjelder spørsmålet om kvinners og menns roller: i 2017 er til og med 73 % av litauerne helt enige om at de viktigste rollen til en kvinne er å ta vare på huset og forlate. I den generelle stereotypeindeksen utarbeidet av Eurobarometer, ligger Litauen på tredjeplass i EU når det gjelder stereotypier, bak Bulgaria og Ungarn.

I denne sammenhengen har uttrykket «samfunnet ikke er klart» allerede blitt et samlet politisk svar på ethvert forsøk på å trekke oppmerksomhet til ideen om kvinners tiltrekning. Men etter hvert som vi går dypere inn i reformen introdusert av Kratos» sikkerhetsdepartement, blir det tydelig at systemet i seg selv ikke er mentalt forberedt på endringene.

Stereotyper vil råde selv ved et kort ekteskap på 3 måneder. i lang tid har service vært nødvendig for mennesker som har helbredende yrker. byggeprosjekter er det eneste eksemplet hvor en kvinne kan ofres for tvungen militærtjeneste dersom det er sykepleier, jordmor eller lege i hæren.

Men hvis hæren trenger andre fagfolk, for eksempel en IT-spesialist, vil ikke kvinner som kommer inn i yrket bli invitert. Tror vi fortsatt virkelig at kvinner ikke er i stand til å takle selv den forkortede og profesjonelle bruken av militærtjeneste orientert mot GDI? Eller kanskje hæren bare trenger en spesialist, men ikke en spesialist?

For hva? valget kan bare forklares av prosjektplanleggerne, fordi samfunnets normer i denne saken lenge har endret seg, inndelingen av yrker i menn og kvinner har lenge sluttet å gi mening, for i hvilken som helst spesialitet kan man møte en kvinne som viser eksepsjonelle resultater. Litauiske kvinner fortsetter å motta høyere utdanning, oppnå bedre akademiske resultater og, i geopolitisk sammenheng, mens prioriteringen til den litauiske hæren bør være å sikre maksimal beredskap, oppstår et velbegrunnet spørsmål: har vi virkelig råd til å ikke ofre talenter i visse yrker for forsvarets behov bare på grunn av kjønn?

Ansiktet til krig har endret seg i lang tid, i dag er fordelene ikke bare gitt av fysisk makt, vi trenger mye bredere ferdigheter på ulike områder for å kunne nærme seg aggressoren, for ikke å nevne konsentrasjonen av selskapet.

Å tiltrekke kvinner inn i verneplikten er viktig ikke bare for likestilling, men vi må også øke samfunnsmessig årvåkenhet og motstand mot dette fenomenet. Flere som har fullført verneplikten, uavhengig av kjønn, vil på egenhånd styrke styrkene sine. oss som samfunn og fungere som et viktig avskrekkende middel.

Tatt i betraktning Litauens økende etterspørsel og demografiske trender, blir det veldig tydelig at Litauen før eller siden må følge eksemplet til Sverige og Norge og integrere jenter i den obligatoriske militærtjenesten.

Ingen forventer at beslutninger tas raskt, men det litauiske næringslivsforbundet og foreningen Lider oppfordrer til å starte dialog, mange diskusjoner vil være nødvendig for å ta opp allmenn frykt, lang og ansvarlig forberedelse vil være nødvendig og det er ingen ressurser til infrastruktur. tilpasning alene. Så jo før vi begynner å snakke om det, jo raskere vil vi bli sterkere både som nasjonal sikkerhetsstyrke og som samfunn.

Forfatteren av kommentaren er Ineta Rizgel, generaldirektør i Litauens næringslivsorganisasjon (LVK).

Forfatterens mening er ikke nødvendigvis sammenfallende med den redaksjonelle posisjonen.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi vil varsle deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i bratsj.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *