Et 700 år gammelt skip er funnet i Norges største innsjø

Forsvarets forskningsinstitutt ledet oppdraget to år etter å ha gjennomført flere inspeksjoner med fjernstyrte kjøretøy, eller ROV-er, av områder av innsjøen der store mengder ammunisjon var dumpet. Ifølge Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet er innsjøen drikkevannskilden for rundt 100 000 mennesker i Norge, så ammunisjonen på bunnen utgjorde helserisiko.

Vraket ble oppdaget mens du utforsket innsjøen.

Ferskvannsmiljøet og mangelen på bølgeaktivitet på bunnen av innsjøen hadde holdt skipet i perfekt stand bortsett fra korrosjonen av noen få jernspiker i hver ende av skipet.

Den aktre delen av skipet viser tegn på å ha et sentralror, som ble brukt fra slutten av 1200-tallet, men ikke tidligere. Ved å kombinere disse andre egenskapene, var arkeologer i stand til å estimere aldersspennet til skipene mellom 1300 og ikke senere enn 1850.

Skipet ser ut til å være bygget etter nordisk teknikk hvor plankene på skroget ble lagt vekselvis oppå hverandre. Denne konstruksjonsmetoden ble brukt i vikingtiden for å gjøre skip lettere og sterkere og er kjent som klinkerkonstruksjon.

Ettersom vraket ble funnet midt i innsjøen, antas det at skipet sank i dårlig vær. Han la til at det var sannsynlig at skipet brukte firkantede seil, noe som viste seg å være vanskelig for seilere fanget i ekstremt vindfulle forhold.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Annonse

«Trevrak kan overleve veldig godt i ferskvann fordi de mangler organismene som normalt spiser ved som finnes i havet, for eksempel. Jeg mistenker at hvis vi skulle finne intakte jernalder- eller middelalderkjøretøyer i Norge, så ville Mjessjøen være sted å se ut siden den er stor nok til å ha sin egen distinkte maritime historie med mye skipsfart, sa en representant for forskerteamet.

I vikingtiden fungerte innsjøen som en viktig handelsvei.

For å kartlegge bunnen av innsjøen brukte forskerteamet et moderne, autonomt undervannsfartøy fra det norske teknologiselskapet Kongsberg Maritime. Dette er første gang slikt utstyr har blitt brukt i ferskvannsmiljø. Det er ikke ofte brukt i arkeologi.

Et autonomt undervannsfartøy kalt «Hugin» brukes for første gang i ferskvannsmiljø for å utforske Mjes-sjøen i Norge. Den siste dagen av undersøkelsen hadde forskere sendt en ROV for å prøve å ta bilder av vraket, men måtte avbryte oppdraget på grunn av dårlig vær. Forskerteamet planlegger å returnere til nettstedet neste år for å prøve igjen.

I mellomtiden fortsetter kartleggingen av innsjøbunnen. Bare 39 kvadratkilometer er kartlagt så langt. Forskerne tror at flere vrak kan bli oppdaget under dette arbeidet.

Rapporter en feil i artikkelen

Marker feil tekst og trykk CTRL+Enter.

Merk feil tekst og meld fra!

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *