En skjerm for et barn er et læringsverktøy, ikke en barnevakt

I våre dager er det en bred debatt om å integrere teknologi i læringsprosessen og hvordan man kan fremme barn og unges forståelse for meningsfull bruk av teknologi. Samtidig er det klart at teknologien er her for å bli i livene våre, også i læringsprosessen, fra barnehage til høyeste utdanningsnivå, men det er opp til oss hvordan vi skal bruke den – om teknologien blir en måte å få barnet til å rolige og ikke forstyrre de voksne, eller et verktøy for å lære, utforske verden og tilegne seg ny kunnskap og ferdigheter i form av et interessant eventyr?

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Annonse

Anete Andersena deler sin mening om skjermtid for babyer og hva moderne enheter brukes til (bilde under – red.) (Anette Slotnes Andersen), pedagogisk leder i Norsk barnehage «Læringsverkstedet Bjørnsrud Skog».

En skjerm for et barn er et læringsverktøy, ikke en barnevakt
Foto: Reklamebilder


En balanse mellom teknologi og bøker

«Det er ingen hemmelighet at i førteknologitiden, som så mange av oss vokste opp i, var det mye lettere å bruke fantasien – leker var enkle, og for dem å «våkne til liv» og «snakke til oss», du måtte la fantasien løpe løpsk. For øyeblikket, når et stort antall leker er basert på teknologi og til og med kunstig intelligens, realiserer de allerede en stor del av barnas fantasi og oppfordrer ikke barn til å «tenne» fantasien. Mellom dukker som nesten ser ut som levende vesener, robothunder og andre teknologiske vidundere kan boken virke kjedelig for et barn.Spesielt tatt i betraktning at barna som for tiden studerer i barnehagen og i de små klassene på skolen ikke har opplevd gradvis utvikling av teknologi, men ble født i en tid da teknologiens rolle øker på nesten alle områder av livet. brukt meningsfullt, både for bøker, slik at du kan nyte opplevelsen av å plukke opp en ny bok, bla i sider, fargerike illustrasjoner som hjelper deg med å visualisere det du leser i fantasien.

Teknologi i utdanning betyr ikke en datamaskin for alle barn

Teknologi tilbyr en rekke fordeler, og når den brukes riktig, kan den kreativt fremme tilegnelsen av kunnskap og ferdigheter. Dette betyr ikke at alle barn allerede i barnehagen skal få et nettbrett og få fungere fritt. Hvis en førskolegruppe har en datamaskin og en projektor som hjelpeverktøy og lærerne har ideer om hvordan de kan bruke det, vil barna være interessert i å lære og lærerne kan spare tid ved å utarbeide undervisningsmateriell om det aktuelle emnet. Med ulike kreative oppgaver, videoer og bilder kan du lære nesten alle fag – natur, kunst, musikkinstrumenter, klær, tall, bokstaver og mye mer.

Å endre vaner og forstå naturen

I Norge bruker barnehagene i dag undervisningsmateriell laget i Latvia og utviklet i den private barnehagen «CreaKids». Barn engasjerer seg i digitale innholdsoppgaver med glede og entusiasme. De digitale læremidlene er også med på å endre vaner, fremme bevissthet rundt naturvern og styrke barnets følelsesmessige velvære. Det hjelper også med å utdanne barn om digital hygiene og cybersikkerhet.

Tid for skjermer og turer i frisk luft


Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Annonse

Selvfølgelig er det viktig å huske at det kun kan være timer foran skjermer hele dagen – det er viktig å inkludere utendørs spill, turer der du kan integrere ulike oppgaver, sanger, danser, ulike fysiske aktiviteter og også tiden når barna fritt kan velge spill og leker. Hvert minutt av et barns timeplan trenger ikke å planlegges, for det er nettopp i de øyeblikkene man virker lei at man gir fritt spillerom til fantasien og kreativiteten.»

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *