På jakt etter mening leder stien Reynald Naulleau mot nøkternhet

Kan du presentere deg selv med noen få ord?

jeg ble født i Angers (Maine-et-Loire) og jeg vokste opp i Saint-Jean-de-Monts, i Vendee. Jeg er 44, jeg er gift med Letizia, en italiener jeg møtte i Erasmus i Norge i 2002. Vi har tre barn: Nicholas, født i Barcelona, ​​​​Amélie og Carolina, tvillinger født i Firenze, Italia. Så vi er en veldig internasjonal familie!

Hvorfor tok du veien til Santiago?

Jeg har alltid beundret den sportslige prestasjonen som en langvarig pilegrimsreise representerer. Jeg var imidlertid ikke interessert i spiritualitet før jeg ble møtt med funksjonshemmingen til datteren min, Carolina, som hadde cerebral parese i 2012. Da tenkte jeg for meg selv at jeg en dag måtte gjøre det berømte Camino å åpne meg for denne smerten under denne lange reisen. I juni 2022 solgte jeg oppstarten min og kom i gang.

I begynnelsen av denne pilegrimsreisen har du en drøm som kan sammenlignes med en drøm…

Det er virkelig en prest fra Santiago de Compostela som vil snakke til meg om «drøm»… Jeg kjente ikke dette ordet før. På den tredje dagen av min pilegrimsreise drømmer jeg om Saint Jacques som sier til meg: «Hva er meningen med livet, Reynald? Overflod vil drepe!»

Tror du denne advarselen var rettet til deg, til ungdommene i din generasjon eller til hele menneskeheten?

Denne advarselen var den første for meg, uten tvil: Som en del av oppstarten min samlet vi inn millioner av euro, i overflod, og surfet på det nye behovet for lokale produkter levert til hjemmene under fengsel. .

Men jeg tror oppriktig at denne advarselen går lenger. Rett før jeg hadde denne drømmen, snakket president Emmanuel Macron om «slutten på overflod». Jakobs brev [qui aurait été écrite par Jacques le Juste, et non Jacques le Majeur, NDLR] snakker om faren for at penger dominerer hjerter. Dette er et budskap om brennende aktualitet!

Er ikke pilegrimsreisen, nettopp, tiden for «lykkelig edruelighet», ifølge uttrykket til Pierre Rabhi, som er i motsetning til overflodens styre?

Det er akkurat det. Vær oppmerksom på lykken som materialisme, penger, suksess, anerkjennelse søker. «Du er på feil spor!» Saint James kunne si til oss! Rytmen i den nåværende verden inviterer oss ikke til å forstå dette; pilegrimsreisen, ja.

Har ikke pilegrimenes motto, «Ultreia» (alltid videre), det motsatte synet av vårt forbrukersamfunn, «alltid mer»?

Faktisk, og jeg vil legge til følgende: «og Suseia«, alltid høyere! Vårt samfunn vil «alltid mer» uten å se «alltid høyere». Uten det «alltid høyere», blir det «alltid høyere» kjedelig og mangler mening. alltid mer», det ligger i hans natur; men han føler også behov for å gi mening til livet sitt, å gå «alltid høyere». et spørsmål (og spesielt et svar) for personlig.

Et annet tema som tas opp i boken din: overforbruk av informasjon. Du siterer filosofen og sosiologen Edgar Morin: «Vi er som om vi er blendet av en informasjonssky». Gir ikke pilegrimsvandringen også en mulighet til å distansere oss fra dette overløpet som overgår våre behov?

Nøyaktig. Hvis du ser en kontinuerlig nyhetskanal fra morgen til kveld, virker informasjonen intens for deg. Logger du ut kan dagens informasjon oppsummeres i én setning, og den har ikke mye mer intensitet enn gårsdagens. Alt avhenger av hvor vi plasserer intensiteten i hjertet vårt: i søket etter kontinuerlig informasjon eller i jakten på intense daglige menneskelige relasjoner?

Er det ikke da vi oppdager stillhetens dyder, som favoriserer åpningen av hjertet og lar det lytte til hva Veien har å si til det?

Stillhet er avgjørende for å oppdage tegnene i livet vårt. De er til stede foran oss, permanent; alt avhenger av hva vi ser på. Hvis vi ikke plukker opp våre virtuelle skjermer, vil det være vanskelig for oss å se disse skiltene. For dette må vi tvinge oss selv til å være «stille».

«Overflod vil drepe»: du forstår det også som en kritikk av ulikheter, til skade for fellesskapet. Illustrerer ikke stien det motsatte?

Det er selvfølgelig ulikheter mellom «rik» og «fattig», og de vil øke mer og mer. Men jeg vil ikke gå inn i denne debatten. Jeg tror det viktigste er at de «rike» forstår at deres overflod ikke vil bringe dem noen vei, og at deres frelse ligger i å dele. Men for å oppnå dette må de føle et «kall» i denne retningen. Å skattlegge, pålegge, vil være ubrukelig. Denne tilnærmingen må fremfor alt være personlig. Det er opp til alle å gjøre sin egen vei, både rik og fattig!

På veien, den donasjon (gratis deltakelse i kostnader), som er gjeldende på enkelte overnattingssteder, illustrerer denne delingen godt: alle gir etter sine muligheter, og slik kan balansen oppnås!

Du tar også opp, i boken din, temaet kunstig intelligens, som spesielt hjalp deg med å lage omslaget til boken din.

Som gründer vil jeg ikke gå glipp av AI-toget som allerede har gått. Så jeg er på utkikk etter alt som skjer i dette området, og jeg så faktisk at vi i dag kunne lage et bokomslag på 15 sekunder på nettstedet www.jasper.ai. Jeg testet, og her er resultatet! Det er både fantastisk og farlig. Jeg vil kjempe for å bruke AI for å tjene meningen med livet og vår menneskelighet. Vil du ha en scoop? Her er tittelen på min neste bok: Hei AI?

Kunstig intelligens ser ikke ut til å passe godt sammen med pilegrimsreisen. Lærer ikke gåing oss tvert imot å forankre oss i virkeligheten?

Saint Augustine sa: «Hva er mer intimt for meg enn meg selv, hva er mer intimt for deg enn deg selv, hva er mer intimt for oss enn oss selv, enn vår intimitet: fylden som hjertet er laget for.» Høydepunktene på pilegrimsreisen er disse intime, ekte møtene som reagerer på våre hjerter. Det er ikke overraskende å se så mange par og vennskap dannet under denne reisen, for hjerter møtes der! På samme måte kan vi oppleve denne intensiteten i daglige forhold. Hvorfor er ikke dette alltid tilfelle?

I vår sammenkoblede og gjensidig avhengige verden er mange land i krig. Veien, der pilegrimer av alle nasjonaliteter går sammen og mot samme mål, er ikke den en modell for fred mellom folkeslag?

Flott spørsmål og så aktuelt! Jeg er slått av å se at et folk kan følge en enkelt mann, med rette eller urett, og at han kan utføre ordre fra et statsoverhode på mindre enn tjuefire timer. Vi er alle sårbare og følgere. Jeg er en av disse «følgerne», fordi massen er kraftigere enn mitt «meg». Den dagen da utseendet vil være intimt, individuelt og vil reagere uten å nøle på impulsene fra våre hjerter, da vil menneskeheten ta en helt annen retning. Jeg er overbevist om det!

Når du ankommer Compostela, forteller du drømmen din til en prest. Hva forteller det deg?

Han forteller meg at denne «drømmen» om «overflod vil drepe» ikke er en tolkning fra min side, men et veldig seriøst budskap som finnes i Bibelen. Han legger til at det er en fantastisk «gave», men fremfor alt et enormt «ansvar»: det å vitne, for eksempel her sammen med deg…

Når du kommer tilbake, når du forteller sønnen din Nicholas (13) om drømmen din, kommenterer han: «Du vet, pappa, jeg vet ikke om overflod vil drepe, men ja, overflod vil kjede seg.» Hvilke råd har du til denne ungdommen for å gjenoppdage meningen med livet?

For et flott spørsmål! Men jeg vil synes det er vanskelig å svare på det, for ungdom hører sjelden på de «gamle» som vi har blitt. Vi handlet på samme måte i den alderen… Jeg håper bare den virtuelle verdenen ikke blir deres virkelige verden. Alt er i den virkelige verden: mysteriet, intensiteten, svaret på spørsmål. Det virkelige «meg» er også i den virkelige verden. Når det gjelder «meg» i den virtuelle verden, søker den overflod, anerkjennelse, bilde; og det er farlig!

Etter å ha gått med Saint Jacques til Compostela, et annet pilegrimsprosjekt?

Selvfølgelig! Å vandre med Sankt Peter mot Roma og med Jesus mot Jerusalem. Men hvis det alltid er Saint Jacques som følger meg på disse to banene, er han velkommen… Og hvorfor ikke slå Mahdi Aliouis rekord symbolsk? [alias Mahdi du Camino, NDLR], som reiste 11 000 km mellom Jerusalem og Compostela? Livet vil fortelle oss!

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *