Hvordan unngå svindel når du handler på nett i Norge?

Black Week og Black Friday er allerede blitt vanlig i Norge. På denne tiden av året mottar mange mennesker en mengde e-poster og meldinger som tilbyr å dra nytte av rabatter og lenker til rabatterte produkter, og svindlere har en tendens til å dra nytte av disse omstendighetene.

Svindlere som opererer i Norge tilpasser seg veldig raskt sesongmessige trender.

«Svindlere tilpasser seg perfekt til trender, sesongmessige hendelser og spesielle situasjoner. Dette er hvordan de utnytter sårbarhetene våre. Vi finner ut at i løpet av Black Friday-perioden og rundt jul, når folk handler mye på nett, er det mange netthandelsvindeler Den beste måten å bekjempe svindel på nett er å utdanne folk om hva svindel er og hvordan det kan unngås, forklarer Karoline Hultman Tømte ved Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) i en pressemelding.

Typer svindel

Svindlere bruker flere forskjellige svindel under Black Week. Blant dem er det ganske ofte falske SMS eller e-poster som inviterer deg til å kreve premier eller rabatter, noen ganger ledsaget av en forespørsel om betaling. Denne typen svindel har som mål å trekke ut informasjon fra kunder.

Svindlere hevder ofte å representere merkevarer som nordmenn stoler på, som Posten eller PostNord.

I tillegg prøver svindlere å opprette og drive falske nettbutikker, sende forfalskede produkter til kunder eller ikke sende kjøpte produkter i det hele tatt.

Hvordan unngå svindel?

Norsk senter for informasjonssikkerhet gir nyttige tips om hvordan du unngår svindel når du handler på nett.

Kontakt avsender direkte. Er du usikker på om du har mottatt en salgse-post, er brevet ekte? Kontakt organisasjonen eller forhandleren som er angitt via e-post. avsenderen av brevet. Men ikke stol på kontaktinformasjonen som er oppgitt direkte i e-posten du mottok. i brevet – finn kontaktinformasjon ved hjelp av andre kilder.

Sjekk URL-en nøye. Sørg for å sjekke nettadressene til nettbutikkene der du planlegger å handle. Inneholder nettadressen deres et merkenavn? Virker ikke dette navnet mistenkelig for deg? Husk at nettsvindlere har blitt flinke til å kopiere kjente merkenavn. Sjekk også om produktnavnet er brukt i URL-en. Det kan være et tegn på at nettstedet er uredelig.

Se omdømmevurdering og brukeranmeldelser. Sjekk alltid anmeldelsene på nettbutikken der du ønsker å handle. Hva er andres erfaringer med den aktuelle butikken? Et raskt Google-søk kan avdekke mye nyttig informasjon.

Nettbutikkens kontaktinformasjon. Er ikke kontaktinformasjonen til nettbutikken skjult? Er denne informasjonen lett tilgjengelig og tydelig? Hvis en butikk er vanskelig å kontakte fordi den ikke gir kontaktinformasjon som adresser, telefonnumre eller e-post. e-postadresser, kan dette være et tegn på at butikken er mistenkelig.

Pålitelige betalingsløsninger. Hvis mulig, bruk betalingsløsninger med alternativer for kjøperbeskyttelse, som PayPal eller Klarna. Dette er spesielt viktig hvis du er usikker på nettbutikkens rykte. Hvis du må betale med kort, bruk kredittkort.

Lær mer om god netthandelspraksis På nettsiden til Forbrukertilsynet.

Drevet av thelocal.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hvordan unngå svindel når du handler på nett i Norge?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *