En elsket hvalross ved navn Freya har blitt avlivet i Norge

Freya ble en sensasjon i sosiale medier i sommer, sa Runa Oe, som underviser i biologi ved Universitetet i Sørøst-Norge og administrerte Freya-observasjoner på Google Maps, til CNN. Den unge hvalrossen tilbrakte tid i Oslofjorden, et innløp på landets sørøstkyst, og i motsetning til de fleste hvalross var hun ikke redd for mennesker. Flere populære videoer viser hvalross som går om bord i småbåter for å sole seg.

I forrige uke advarte rådet publikum om å holde seg unna Freya, og sa at han observerte besøkende som svømte med Freya, kastet gjenstander mot henne og kom farlig nær henne for å ta bilder. – Offentligheten har ignorert gjeldende råd om å holde seg unna hvalrosser, sier Fiskeridirektoratets talskvinne Nadia Jdaini til CNN i en e-post.

Tidligere sa ledelsen til CNN at de vurderer flere løsninger, inkludert å flytte Freya ut av fjorden. Men «kompleksiteten i en slik operasjon førte til at vi konkluderte med at det ikke ville være et levedyktig alternativ», sa Bakke-Jensen i en pressemelding.

«Vi forstår at avgjørelsen kan forårsake tilbakeslag i samfunnet, men jeg er sikker på at det var den rette oppfordringen,» fortsatte Bake-Jensen. «Vi har stor respekt for dyrevelferd, men menneskeliv og sikkerhet må komme først.» Ledelsen viste et bilde av en stor folkemengde tilsynelatende noen skritt unna Freya.

Sjøpattedyr er generelt på vakt mot mennesker og holder seg i ytterkantene av norskekysten. Biologiprofessor Oe, som har fulgt Freyas observasjoner, sa sist gang en hvalross ble registrert så langt sør i Nordsjøen var i 2013. «Det er ikke vanlig i det hele tatt», sa han, og det førte til at folk strømmet til Freya.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Reklame

«Vanligvis vil hvalrossene gyte på noen få øyer, men forlate dem tidlig nok fordi de er redde for mennesker,» sa Oe.

«Men Freya er ikke redd for mennesker,» sa han. «Egentlig tror jeg hun liker folk. Det er derfor hun ikke drar.»

I et Facebook-innlegg etter nyheten om Freyas død, fordømte Oe ledelsens beslutning om å avlive henne som «for forhastet». Han sa at fiskerioffiserer overvåket henne med en patruljebåt for å sikre offentlig sikkerhet, og at hun sannsynligvis ville forlate fjorden snart, slik hun hadde gjort ved andre anledninger på våren.

«Freya ville ha rømt Oslofjorden før eller siden, som alle tidligere erfaringer viser, så eutanasi var etter mitt syn helt unødvendig», skrev han.

Sånn gikk det som jeg har advart mot i moonsvis: Freya ble avlivet, en etter min rating, alt for…

Postet av Rune AæSøndag 14. august 2022

Rapporter en feil i artikkelen

Marker feil tekst og trykk CTRL+Enter.

Merk feil tekst og meld fra!

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *