CSB sluttet å publisere listen over selskaper som eksporterer til Hviterussland og Russland

Samtidig bemerker CSB at statistikkkontoret jevnlig vil informere offentligheten om antall eksportører og importører med spesifikke land av interesse, og at denne statistikken vil gi grunnleggende informasjon for overvåking av transaksjoner med Russland og Hviterussland.

CSBs pressemelding forklarer at Statistisk kontor har evaluert de aspektene ved metodikken for innsamling av utenrikshandelsstatistikk, samt forklaringene fra selskaper mottatt etter publiseringen av listen over eksporterende selskaper, som har en betydelig innvirkning på analysen av lister av eksporterende selskaper. importerende og eksporterende selskaper. Det ble konkludert med at flere aspekter hindrer klare og objektive konklusjoner om selskapers import- og eksporttransaksjoner uten å vurdere detaljene i transaksjonen.

Blant dem indikerer Statistisk kontor at import telles etter opprinnelsesland for varene, hvis et land utenfor EU (EU) er involvert i transaksjonen, men av avsenderlandet, hvis transaksjonen involverer et EU-land . land. Dette betyr at import av varer med russisk opprinnelse fra Litauen vil bli oppført som import fra Litauen i utenrikshandelen, mens import av varer med russisk opprinnelse fra Ukraina vil bli oppført som import fra Russland.

CSB nevner også eksemplet med et latvisk selskap som importerer klær fra Ukraina som tidligere ble produsert i Russland. I utenrikshandelsstatistikken, i henhold til metoden beskrevet ovenfor, vil denne transaksjonen bli presentert som en import fra Russland, selv om det aktuelle selskapet sannsynligvis ikke har noen andre transaksjoner med Russland, og dets inkludering i listen over importerende selskaper fra Russland vil helt sikkert føre til en negativ reaksjon fra selskapet og publikum. Dessuten er det mange slike transaksjoner, foruten det nevnte Ukraina, også fra Kasakhstan, Kirgisistan, Sveits, Norge og andre land.

Analyse av listen over eksporterende selskaper viser også at det er stor risiko for inkludering av «tilfeldige» transaksjoner. For eksempel importerte et latvisk selskap produksjonsutstyr fra et russisk selskap før februar 2022. Under driften av produksjonsutstyret oppdages en defekt og det latviske selskapet returnerer eller eksporterer dette produksjonsutstyret til det aktuelle selskapet i Russland etter februar 2022 og er derfor inkludert i listen over selskaper som eksporterer til Russland.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Annonse

Det er også mulige tilfeller der selskapet eksporterer varer til andre land, men tollformaliteter gjennomføres ved grensen til Russland. For eksempel eksporterer et latvisk selskap kosttilskudd til Kasakhstan og Usbekistan, men på grunn av geografiske forhold og transportkostnader gjør det det gjennom Russland, selv om selve produktet ikke blir i Russland . Tolldokumenter utarbeides ved grensen til Russland, så tolldeklarasjonen angir Russland som siste mottaksland.

Listen kan også omfatte logistikkselskaper som eksporterer eller importerer varer på vegne av et annet selskap ved å oppfylle tollformaliteter. For eksempel lager et selskap registrert i Latvia som driver med logistikktjenester eksportdeklarasjoner på vegne av et annet selskap og sender et produkt, for eksempel alkohol, til Russland. Det aktuelle logistikkselskapet vil være eksportør i de statistiske dataene.

Videre indikerer Statistisk kontor at eksport- og importtransaksjoner der tollformaliteter er gjennomført ved yttergrensen til et annet EU-land med et land utenfor EU, ikke vil gjenspeiles i statistikken som CSB oppretter.

Det ble allerede rapportert at den 16. august i år ba daværende økonomiminister Ilze Indriksone (NA) CSB om å publisere listen over gründere som eksporterer til Russland og Hviterussland og å oppdatere denne informasjonen en gang i måneden.

CSB publiserte listen 16. august, inkludert selskaper som har eksportert til Russland og Hviterussland siden begynnelsen av 2022 og i første halvdel av 2023.

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *