Tyrkia oppfordrer Finland og Sverige til å utlevere 33 mistenkte

Tyrkia kunngjorde onsdag at de vil søke utlevering av 33 terrormistenkte fra Finland og Sverige som en del av en avtale for Ankara for å støtte nordiske lands NATO-medlemskap.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har droppet sin motstand mot at Sverige og Finland blir med i NATO i bytte mot skriftlige sikkerhetsgarantier etter anspente samtaler i forkant av onsdagens NATO-toppmøte.

Tyrkia har bestemt seg for å teste den nye avtalen uten å forvente noe. Landets justisminister, Bekir Bozdag, har kunngjort at Tyrkia vil søke utlevering av mistenkte kurdiske krigere og medlemmer av bevegelsen som RT Erdogan anklager for et mislykket kuppforsøk i 2016.

– Vi vil be om utlevering av terrorister fra de berørte landene basert på retningslinjene i den nye avtalen, sa den tyrkiske justisministeren.

Hun forklarte at Tyrkia nå vil be om utlevering av 12 mistenkte fra Finland og 21 mistenkte fra Sverige. De mistenkte er medlemmer av det forbudte Kurdistan Workers» Party (PKK) eller antas å tilhøre den USA-baserte muslimske geistlige Fethullah Gulens bevegelse.

PKK, ansett som en terrororganisasjon av Tyrkia, EU og USA, har drevet et opprør mot den tyrkiske staten siden 1984. F. Gulen, en tidligere alliert av RT Erdogan, avviser anklagene om forsøk på statskupp i 2016. .

I trepartsnotatet som ble signert tirsdag, heter det at Finland og Sverige forplikter seg til å «reagere raskt og grundig på Tyrkias forespørsler om å utvise eller utlevere mistenkte terrorister».

De to nordiske landene ble også enige om å oppheve våpenembargoen mot Tyrkia fra 2019, pålagt på grunn av Ankaras militærkampanje i Syria.

Den tyrkiske presidentens kontor ønsket avtalen velkommen og sa at Tyrkia «fikk det de ville».

Russland sa onsdag at NATO-toppmøtet i Madrid var et bevis på at alliansen forsøkte å begrense Russland, og at Finland og Sveriges bud på NATO-medlemskap var en faktor som «destabiliserte».

Drevet av thelocal.se.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Tyrkia oppfordrer Finland og Sverige til å utlevere 33 mistenkte

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *