Sverige, Finland for å diskutere NATO-medlemskapsspørsmål med den tyrkiske presidenten

Svenske og finske ledere vil diskutere fastlåste forsøk på å slutte seg til alliansen med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan 28. juni, ved starten av NATO-toppmøtet i Madrid.

«President (Sauli) Niinisto vil møte Tyrkias president Erdogan, Sveriges statsminister (Magdalena) Andersson og NATOs generalsekretær (Jens) Stoltenberg om morgenen i Madrid,» tvitret den finske presidentens kontor 27. juni.

I følge kontoret til Finlands president, i forkant av det nevnte møtet, «pågår samtalene mellom tjenestemennene i Finland, Sverige og Tyrkia, organisert av NATO i Brussel, i dag.»

Russlands invasjon av Ukraina fikk de to nordiske landene til å forlate sin flere tiår lange politikk for nøytralitet og alliansefrihet i militære allianser og bestemte seg for å søke om NATO-medlemskap. Denne avgjørelsen ble tatt i mai.

Denne felles søknaden om medlemskap, som i utgangspunktet skulle være en rask prosess, ble imidlertid blokkert på grunn av Tyrkias motstand mot at Finland og Sverige ble med i Alliansen.

Ankara har anklaget Finland, og spesielt Sverige, for å gi en trygg havn for forbudte kurdiske krigere hvis årelange opprør mot den tyrkiske staten har krevd titusenvis av liv.

Den tyrkiske lederen oppfordret også Finland og Sverige til å oppheve våpenembargoen i 2019 som ble innført av Stockholm og Helsinki mot Tyrkia på grunn av Ankaras militæroffensiv i Syria.

RT Erdogan sa lørdag at ingen fremskritt var gjort med Sveriges bud på NATO-medlemskap og oppfordret Stockholm til å ta «konkrete skritt» for å møte Ankaras krav. Dette ble annonsert av kontoret til Tyrkias president.

Tyrkiske tjenestemenn sier at Ankara ikke ser på NATO-toppmøtet som den siste fristen for å løse problemet.

Drevet av thelocal.se.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Sverige, Finland for å diskutere NATO-medlemskapsspørsmål med den tyrkiske presidenten

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *