«Narvesen» etter 25 år: litt lettere hverdag og en litt bedre verden

«25 år mot evigheten virker som et ubetydelig kutt, men det dreier seg om en tredjedel av et menneskes liv og et kvart århundre, og mye kan skje i disse årene. Narvesen har for lengst sluttet å være det det var for 25 år siden som brakte oss stiger og faller, utfordringer og seire, men generelt sett – en moderne og bærekraftig utviklingsretning, sier Dace Dovidena, styreleder i SIA «Reitan Convenience Latvia», som kombinerer merkevarene «Narvesen» og «Caféine» I løpet av disse årene har selskapet virkelig endret seg til det ugjenkjennelige, og dette er ikke bare en historie om et rikere utvalg av smørbrød og et bredere spekter av tjenester.

Finner ikke plasseringskoden for sticky-giga-full-tasten.

Finner ikke plasseringskoden for nøkkel sticky-giga-collapsed.

Finner ikke plasseringskoden for nøkkelen m_giga1.

'Narvesen' etter 25 år: litt lettere hverdag og en litt bedre verden
Foto: Publicity Photo


Franchise – en suksesshistorie for bedrifter

Fram til 2000 var SIA «Narvesen Baltija» som et selskap representert i Latvia med tre merker: «Narvesen», kafeer «Cafee Xpress» og kosmetikkbutikker «Estetique». På kafeene sine lagde «Narvesen» også pizza, som ble levert hjem, men med tiden ble denne ideen forlatt. I 2001 ble selskapet en del av det norske selskapet «Reitan», som er representert i landene i Nord-Europa og de baltiske landene med merker som «Narvesen», «7-eleven», «Caffeine» , «R-kiosk» , «Pressbyrån», «UnoX» og «REMA 1000». Og samme år 2001 klarte selskapet å finne den gyldne nøkkelen til suksess.

«Narvesen» var nemlig en av de første i Latvia som startet en franchise, og i dag innrømmer ledelsen i selskapet at selskapets suksess ligger i franchisemodellen, fordi hvert salgssted har sin egen eier som behandler det som sitt eget. eiendom. Hva betyr egentlig dette? Franchisetakeren skaffer seg kommersielle rettigheter på et bestemt sted ved å bruke franchisegiverens merke, men begge parter drar nytte av det: franchisetakeren trenger ikke å tenke på å starte en bedrift, utvikle et konsept og tiltrekke seg kunder, mens franchisegiveren får større merkevaregjenkjenning, en mer effektiv organisasjon struktur og høyere inntekter. For tiden driver 153 franchisetakere «Narvesen»-utsalg i hele Latvia.

«Våre franchisetakere er vårt «gullfond». Vi, ledelsen i selskapet, vet at vi kan stole på dem, at de stoler på oss, og dette gjensidige tillitsforholdet er en av våre største styrker,» sier Dovidena .

'Narvesen' etter 25 år: litt lettere hverdag og en litt bedre verden
Foto: Publicity Photo


En viktig plass er gitt til bærekraftsløsninger

«Narvesens misjon er å gjøre rask shopping bærekraftig og praktisk. Sammen gjør vi hverdagen litt enklere og verden litt bedre,» minner Dace Dovidena oss om Narvesens bærekraftoppdrag. «Og det ser ut som vi virkelig lykkes – vi er stolte av den nye gullkategorien i bærekraftsindeksen, som er vår første, og også av spesialprisen – 2022 Sustainability Champion-tittelen, gitt til selskapet som viste raskeste gjennombrudd i alle bærekraftsindekskriterier i løpet av året.»

«Narvesen» som i mange år har vært hovednettverket for detaljhandelsfranchising i Latvia, og bærekraft i selskapet blir ikke sett på som et verktøy for å skape et offentlig bilde, men snarere som en reell mulighet til å påvirke det levedyktige miljøet og tilfredsstille samfunnet i fremtiden. generasjoner vil oppleve med sine handlinger og sine valg. I dag er «Narvesen» utenkelig uten de mange bærekraftsaktiviteter, som starter med hundevennlig etos og sykkelstativ på bensinstasjoner, slutter med resirkulerbar produktemballasje, fremmer respektfullt transportmiljø, skaper et inkluderende arbeidsmiljø i bedriften og støtter ulike veldedige formål. prosjekter.

'Narvesen' etter 25 år: litt lettere hverdag og en litt bedre verden
Foto: Publicity Photo


«Jeg kan med sikkerhet si at de mange manifestasjonene av mangfold er godt kjent på Narvesen. Vi har ansatte og franchisetakere med aldersspenn fra 18 til 70 år, noen har noen dagers erfaring, en annen er 50 år, fordi hans første og eneste arbeidet var «Presseforeningen». Her jobber latviere, russere, litauere, ukrainere, tyrkere, romfolk. Vi representerer og støtter ulike religiøse og seksuelle overbevisninger, og på våre salgssteder kan du møte selgere og franchisetakere med funksjonsnedsettelser. Vi er, på en måte et speil av samfunnet. Men det skjer selvsagt ikke over natten, forklarer sjefen i selskapet. Underskriften på mangfoldscharteret i fjor sommer kom naturlig.

'Narvesen' etter 25 år: litt lettere hverdag og en litt bedre verden
Foto: Publicity Photo


Og nok et spesielt bidrag til samfunnets ve og vel, som selskapet er veldig stolte av: med støtte fra «Narvesen» ble et stort langsiktig prosjekt lansert i Latvia i 2016 – motivasjonsprogrammet for skoleungdom «WORD. Velg mot!» Barneskoleelever har mulighet til å lære å bygge et tryggere samfunn ved å bygge mot til å leve, mot til å bry seg og mot til å si nei. Bevegelsen har allerede nådd 10 000 ungdommer på mer enn 50 skoler, som lærer verdifulle ferdigheter under veiledning av mer enn 100 frivillige trenere.

Kaffe er drivstoffet for gode samtaler og en energisk dag

Et annet nesten ikonisk produkt som folk kommer til Narvesen for er kaffe å nyte på vei til jobb eller bare for en lengre tur. For mange er kaffe, som kollektivbilletter eller pølser, et symbol på «Narvesen».

«For oss er kaffe en følelse, en integrert del av hverdagen. Sterk svart, mettet med luftig melkeskum eller søt sirup – hvordan alle smaker best! Selvfølgelig, helt i begynnelsen, var det ingen, det var ingenting som det ,» sa Dace Dovidena. Som opplevelsen av «Narvesen» viser, liker flertallet av latviske innbyggere å tilsette melk eller en havremelkdrikk til kaffen: den mest populære drikken er kaffe med melk, etterfulgt av «caffe latte», cappuccino og bare på fjerde plass – klassisk svart kaffe.

'Narvesen' etter 25 år: litt lettere hverdag og en litt bedre verden
Foto: Publicity Photo


«Selvfølgelig endrer kaffekonsumtrendene seg over tid, noe som påvirkes av variasjonen av drikker tilberedt i nye generasjons kaffemaskiner. Hvert år utvikler kaffekulturen seg i en ny kvalitet, og de lokale kafeene og brennerne gir strålende smaksopplevelser. Dette er driver etterspørselen etter kaffe generelt, siden folk elsker det å oppleve nye smaker og nippe til en brygget drikke av super høy kvalitet. Med en økende trend velger våre kunder større drikkevolum, eller XL-kopper, men vi prøver å oppmuntre til valg av kunder å ta ansvar for miljøet og komme og ta en kaffe med sin egen kopp, sier Dovidena.

I begynnelsen av 2020 flyttet også den populære kafékjeden «Caffeine» inn under paraplyen «Narvesen». I dag er 23 «koffein»-kafeer populære tilholdssteder for unge mennesker, som tilbyr god kaffe, et sted for rolige samtaler, fjernarbeid eller studier, og en konsertscene for unge musikalske talenter.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *