Norske lærere truer med streik

Norge kan stå overfor en fullskala lærerstreik i det nye skoleåret dersom utdanningsfagfolk over hele landet slutter seg til sine allerede streikende kolleger i Bergen.

Norske lærere kan gå ut i streik i starten av det nye skoleåret på grunn av strid om lønn og lønnsøkninger.

«Vi har utarbeidet en plan. Jeg kan ikke avsløre hvor, når eller hvor mange som vil bli berørt av streiken. Det er imidlertid forståelig at det er mulig å tenke seg at streikens start vil falle sammen med starten av skoleåret. i skolen, sier Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet.

Foreløpig er 40 lærere i Bergen allerede i streik over lønn. Ifølge S. Handal har lærerne i de siste seks tariffavtalene i offentlig sektor vært på tapersiden når det gjelder lønn.

– Vi prøver å rekruttere og beholde lærere, grunnet KS [su viešuoju sektoriu besiderančios organizacijos] For sjette år på rad har lærerne vært taperne når det gjelder avlønning. En slik politikk oppfordrer folk til ikke å velge læreryrket, sier S. Handalis.

I mai gikk Skolenes Landsforbund, Norges Lærerlag og Utdanningsforbundet sammen med Kommunenes Sentralforbund (KS) om en avtale med det offentlige. Siden den gang har forhandlingene stanset.

KS, en organisasjon som forhandler tariffavtaler med det offentlige, varsler at det egentlig ikke er rom for forhandlinger.

— Pengene er brukt, avtalene er gjort, sier Tor Arne Gangsø, leder for KS arbeidssektor.

Hr. Handal bemerket at streikeorganisasjonen inkluderer lærere i hele skolesystemet og at spørsmålet om lønn også eksisterer i hele skolesystemet.

«Lærerne med flest kvalifikasjoner og lengst yrkeserfaring er i dårligst lønnssituasjon. Men denne streiken angår alle lærere,» forklarte S. Handal.

Kristine Nergaard, forsker ved den samfunnsvitenskapelige organisasjonen Fafo, varsler at streiken som har brutt ut kan trekke ut.

«Jeg tror streiken vil vare i minst to til tre uker siden den startet. Kanskje lenger», er K. Nergaard ikke i tvil.

Forskeren la til at fagforeningene kan innta samme standpunkt som i 2014, da syv tusen lærere streiket ved skolestart.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norske lærere truer med streik

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *