Studenter fra University of Latvia deltok i en internasjonal rettssak i Washington – Jurista Vārds

Studenter fra University of Latvia deltok i den falske internasjonale rettssaken i Washington

Philip K. Jessup International Moot Court er den største rettssaken i verden, med omtrent 700 jusskoler fra 100 land og jurisdiksjoner som deltar, med 135 lag som deltar i den internasjonale runden i år. Konkurransen er en fiktiv simulering av en tvist mellom to land ved Den internasjonale domstolen om presserende spørsmål om folkeretten. Ekteskapet forberedes av ledende forskere innen internasjonal rett (en av forfatterne av årets ekteskap, Shannon Kish (Shannon Kisch) var dommer i en av lagets kamper). Lag skal utarbeide et skriftlig standpunkt (kort) og et muntlig standpunkt (45 minutters tale) fra saksøker og saksøkte. Konkurransen har vært avholdt siden 1960 og er oppkalt etter Philip Jessup, en dommer ved FNs internasjonale domstol (Philip C. Jessup) på vegne av Konkurransen arrangeres av Association of International Law Students (Association of International Law Students) i samarbeid med advokatfirmaet Blank og Case.

I år sto striden mellom Agloveli (akloval) og Ragnelu (Ragnell). Situasjonen på begynnelsen av 1900-tallet er beskrevet i detalj i Kāzusa, som beskriver forholdet mellom de tre landene på halvøya – Algoveli, Ragnel og Balan. Etter krigen på 1900-tallet På slutten av 1950-tallet inkluderte fredsavtalen som ble inngått av de tre landene forskjellige bestemmelser, inkludert det omstridte territoriet til Clarence Belt (Klart beltehør)) ble erklært som territorium til Balan, men leid ut til Ragnela for en periode på 60 år. Mot slutten av leiekontrakten brøt det ut spenninger og senere væpnet konflikt mellom en balansk nasjonalistgruppe og Ragnel. Denne situasjonen er grunnlaget for Clarence Belt-saken (Clarent Belt Affære).[1]

I den resulterende tvisten ble Den internasjonale domstolen bedt om å ta stilling til fire begjæringer, som inkluderte følgende spørsmål: 1) om forbudet mot bruk av makt var brutt eller om retten til selvforsvar fortsatt kan påberopes, og tilleggsspørsmålet om internasjonal humanitær lov også har blitt brutt i denne saken angående humanitær bombing av en korridor som også tjente militære formål og av en installasjon der sivile ser ut til å gjemme seg, sammen med rimelige henvendelser; 2) om mulig lovlighet av ansettelse og overføring av krigsfanger; 3) om ensidige økonomiske tiltak, som inkluderte målrettede sanksjoner og mottiltak, som svar på lovligheten av internasjonalt ulovlige handlinger; 4) overholdelse av statlig handling med internasjonal miljølov ved transport av plastavfall. Ut fra disse påstandene og omstendighetene rundt ekteskapet dukket det opp ytterligere spørsmål, og i hvert skuespill dukket det opp juridiske spørsmål som ikke tidligere hadde vært diskutert, for eksempel om statens rett til å saksøke uten deltagelse fra offerstaten i rettsprosessen og mulig okkupasjon av et leid territorium eller ekspropriasjon og immuniteter til statsbanken. Alle skyggedommerne var enige om at årets arrangement var spesielt full av juridiske spørsmål, der deltakerne måtte ta strategiske valg om hvilke saker de skulle vektlegge under talen.

Før de reiste til Washington, hadde teamet med studenter fra det juridiske fakultet ved University of Latvia muligheten til å delta i Baltic Friendship Cup med kolleger fra University of Vytautas Diža, Litauen, og University of Helsinki, Finland, hvor Det latviske laget vant vellykket jessup Baltisk cup. På den annen side mottok teamrepresentanten Yuriy Georg Rusakov prisen for beste foredragsholder.

Bare de beste universitetene i hvert land hadde rett til å representere landet sitt personlig på den internasjonale scenen i Washington. Først og fremst spilte alle lagene fire kamper, noe som resulterte i de 48 beste, som hadde muligheten til å fortsette kampen om jessup konkurranse champions cup. Denne gangen konkurrerte teamet fra University of Latvia med lag fra University of Queensland, Australia, Prince Sultan University, Saudi-Arabia, Statsvitenskap i Reims, Frankrike, og Tellas Torcuato Universitetet, Argentina. Hver kamp var tøff, noe det fremgår av det faktum at selv om det latviske laget ikke gikk videre, kvalifiserte tre av de fire lagene seg til sluttspillet og 32-lagskampen, og to lag nådde 16-delsfinalen. , og det argentinske laget kom til kvartfinalen. I år tok University of Amsterdam fra Nederland kronen foran Peking University fra Kina.

Modellen, som arrangørene av modellen også nevner, er også en sosial begivenhet hvor folkerettsentusiaster fra hele verden kommer sammen. Den mest strålende begivenheten er National Costume Ball, hvor det latviske laget også viste frem sine praktfulle latviske nasjonale kostymer, som ikke gikk upåaktet hen og fikk komplimenter. I tillegg til det latviske laget, for å imøtekomme tidsforskjellen, ankom laget til USA en dag tidligere, som ble tilbrakt på en tur ledet av lagtreneren rundt de viktigste attraksjonene i Washington, inkludert Capitol, Det hvite hus og Lincoln-minnesmerket.

Det er en konkurranse som bidrar til utviklingen av internasjonal juridisk utdanning, så vel som til folkeretten generelt. Å delta i disse internasjonale konkurransene, konkurrere med representanter for de beste universitetene i verden, lytte til kommentarene fra høyt nivå spesialister i internasjonal lov var en ekstremt verdifull opplevelse for deltakerne. Deltakelse utvikler nødvendige ferdigheter som forskning, arbeid med folkerettskilder, presentasjon, argumentasjonsevner om tidligere ukjente emner, generell og spesifikk kunnskap om folkerett, engelsk språk, og det er også en eksklusiv mulighet til å bli kjent med studenter fra hele verden. verden, både for fagfolk innen sitt felt, utvide deres synsfelt og deres syn på verden. Uavhengig av hvilken fremtidig vei som velges, er disse ferdighetene nyttige for enhver jesupean.

Både i Baltic Cup og i den internasjonale touren ble det skapt en følelse som jessup er et slags fellesskap, til og med en familie, av advokater. Konkurransearrangørene innrømmer at mange konkurransedeltakere fra tidligere år nå er ansatte i verdens mest kjente advokatfirmaer, internasjonale organisasjoner, parlamenter, utenriks-, finans- og justisdepartementer. For eksempel ble deltakeren i elimineringsrunden av konkurransen i 2003, Mārtiņas Paparinski, valgt av FNs generalforsamling som medlem av FNs folkerettskommisjon. Visst, representasjonen av Latvia i konkurranser på dette nivået bidrar til at andre land i verden også anerkjenner og stoler på Latvia i det internasjonale miljøet. Som gjentatt under konkurransen, den falske arrangøren og administrerende direktøren for International Law Students Association, Michael Peil (Michael Peil) – det er stedet hvor fremtidige ledere møtes og hvor livslange vennskap etableres, som er grunnlaget for fred og forståelse i fremtiden, fordi vi møttes her i Washington .

For dette uforglemmelige og absolutt verdifulle året uttrykker teamet sin takknemlighet til alle de som har bidratt til forberedelsesprosessen og til konkurransene i Riga og Washington: Det juridiske fakultet ved University of Latvia for muligheten til å representere Latvia på internasjonalt nivå , for responsen og støtten både i Baltic Cup og i Washington; til advokatfirmaet COBALT, advokatfirmaet FORT og advokatfirmaet Sorainen for deres økonomiske støtte i organiseringen av Baltic Cup-konkurransen. Takk til gjestedommerne og tidligere deltakere i spillet: Dainis Pudelis, Lyba Gailīte, Gabriela Šantare, Elīna Luīze Vītola, Jūlija Jerneva, Kristaps Tamuž, Linda Reneslāce, Agneta Rumpa, Jānis Saran og Anrija Šimkum, som hjelper til med å frigjøre tiden deres, teamet med hans synspunkt, hans mening og hans erfaring i både argumentasjon og presentasjon. Og den største takk til lagets trener, Māris Lejnieks, for å være en trener, en rådgiver og i spente øyeblikk, den beste cheerleaderen gjennom kampene, samt for hans bidrag til å skape og utvikle den falske kulturen til Latvisk hoff, fordi dette er bare én episode blant mange i det store latviske jessup i opplevelsen.

Teamet er takknemlig for den varme velkomsten ved den latviske ambassaden i USA, hvor teamet ble mottatt av Latvias ekstraordinære og befullmektigede ambassadør Māris Selga, nestleder for ambassaden Jānis Beķeris og den tredje sekretæren Sarma Gintere, som fortalte om karrieren deres. i den diplomatiske tjenesten, samt viste dem lokalene til ambassaden og oppfordret teamet til å bli med i den latviske diplomattjenesten.

Teamet oppfordrer kollegene sine til å delta i internasjonale prøvelser, siden slik deltakelse ikke bare er en god merittliste i ens karriere, men gir uvurderlig erfaring og utvikling og forbedring av ens ferdigheter på en måte som ikke er tilgjengelig mens du sitter på et universitet benk. , i tillegg til ny kunnskap og å være på et annet kontinent, er det en mulighet utenfor enhver konkurranse. På den måten kan vi avslutte med problematiske spørsmål om hvordan neste år vil bli. jessup bryllup – «2024 år jessup saken vil ramme forrædere og svindlere og reise spørsmål om politisk diskurs, statsløshet, retten til statsborgerskap og omfanget av fullmakter til FNs sikkerhetsråd i fredelig løsning av tvister».[2]

[1] Se mer Jessup 2023. Tilgjengelig: www.ilsa.org/jessup-history/jessup-2023/ ;

[2] Jessup 2024. Tilgjengelig: https://www.ilsa.org/jessup-2024/

Liv Malthe

Student. Subtilt sjarmerende bacon-junkie. Spiller. TV-utøver. Frilansmusikkekspert

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *