Politi på opptøyer i Sverige: «Dette er ekstremt alvorlige forbrytelser mot samfunnet vårt»

På en pressekonferanse mandag beskrev Sveriges politimester den siste tidens uro i Sverige som svært alvorlig. Tjueseks personer er arrestert etter sammenstøt i helgen mellom politi og demonstranter om planer fra en høyreekstrem gruppe om å brenne Koranen.

– Dette er svært alvorlige forbrytelser mot samfunnet vårt, sa Anders Thornberg, leder av Sveriges nasjonale politi, på en pressekonferanse.

Det er ingen tvil om at de som deltok i opptøyene forsøkte å skade politiet: «Det var et forsøk på å drepe politiet.

Opptøyene begynte torsdag 14. april i forkant av en planlagt protest fra Rasmus Paludan, en dansk-svensk politiker med anti-islamske politiske ambisjoner, og hans parti Stram Kurs (Hard Line). De planla å brenne Koranen, den muslimske hellige boken, under protesten.

Selv om Stram Kurs fikk tillatelse til å holde en protest i Skaggetorp-distriktet i Linköping, hvor mer enn 50 % av innbyggerne var født i utlandet, kunne ikke arrangementet starte fordi politiet slo sammen opprørere torsdag. Opptøyene startet allerede før den planlagte demonstrasjonen.

Opprørssituasjonen fortsatte å eskalere i løpet av helgen. Jonas Hysing, en av Sveriges politimestre, sa på en pressekonferanse at han ikke var i tvil om at opprørerne var rettet mot politifolk.

Ifølge Hysing ble 26 politifolk skadet, 20 politibiler ble skadet eller fullstendig ødelagt og 14 sivile ble skadet.

Totalt deltok rundt to hundre personer i gjennomsnitt i opptøyene. Ifølge politiet har de involverte i opptøyene forbindelser med kriminelle grupper. Noen av opprørerne er kjent for politiet og sikkerhetspolitiet.

«Dette er ekstremt alvorlige forbrytelser mot samfunnet vårt. Dette er etter min mening verre enn bare et voldelig opprør. Dette er noe annet. Dette er drapsforsøk. Dette er ikke vanlige demonstranter,» sa politimesteren.

«Kriminelle har utnyttet situasjonen til å rette vold mot offentligheten, uten tilknytning til protestene. Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre. Dette er hat og vold mot politiet, et angrep på rettsstaten og demokratiet. Vi har ennå ikke måttet forholde seg til det», la A. Thornberg til.

J. Hysing bemerker at utenlandske styrker kan være involvert i organiseringen av protestene.

Så langt er 26 personer arrestert. Åtte personer ble arrestert i byen Norrköping og 18 ble arrestert i den nærliggende byen Linköping, ifølge en politiforklaring.

Sent søndag kveld brøt det ut uroligheter også i bydelen Rosengård i Malmö.

Opptøyer fant også sted i Norrköping og Linköping søndag. Her kunngjorde H. Paludan brenningen av Koranen, men dukket ikke opp.

Politiet sa at tre personer ble skadet i søndagens sammenstøt etter at tjenestemenn avfyrte varselskudd.

R. Paludanas, en advokat og «Youtuber», som har til hensikt å stille i det svenske parlamentsvalget som er planlagt i september, men som ennå ikke har antall underskrifter som er nødvendig for å garantere hans kandidatur, «er for tiden på turné» i Sverige.

Han besøker områder der mange muslimer bor, hvor han ønsker å brenne den muslimske hellige boken, Koranen, mens muslimer feirer Ramadan.

Partileder Stram Kurs, dømt for å spre rasehat, hadde tidligere fått innreiseforbud i Sverige i to år. Han bekreftet imidlertid senere at han er statsborger i Sverige og Danmark, så han kan ikke utestenges innreise i landet.

Paludan har blitt kjent i Danmark for sine antiislamske protester i områder med store etniske minoritetsmiljøer. Hovedtrekket i disse protestene var brenning og vanhelligelse av Koranen.

I Malmö, hvor han brente Koranen på lørdag, brøt det ut brann på skolen i natt, sa tjenestemenn.

Etter disse hendelsene kunngjorde det irakiske utenriksdepartementet søndag at det hadde innkalt den svenske charge d’affaires til Bagdad for et intervju. Hun advarte om at saken kan få «alvorlige konsekvenser» for «svensk-muslimske forhold generelt, både for muslimske og arabiske land og for muslimske samfunn i Europa».

I november 2020 ble R. Paludanas arrestert i Frankrike og deportert. Kort tid etter ble fem andre aktivister arrestert i Belgia, anklaget for å spre hat ved å brenne Koranen i Brussel.

Paludan har tidligere hevdet at Sveriges immigrasjonspolitikk utgjør en trussel mot Danmark, og rettferdiggjør hans aktivisme.

Drevet av thelocal.se, thelocal.dk og svt.se.

Politi på opptøyer i Sverige: «Dette er ekstremt alvorlige forbrytelser mot samfunnet vårt»

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *