15 NATO-medlemmer er enige om etableringen av et europeisk luftforsvarssystem

Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Latvia, Storbritannia, Litauen, Nederland, Norge, Romania, Slovakia, Slovenia, Finland, Ungarn og Tyskland har signert intensjonserklæringen om etablering av det europeiske luftvernsystemet «European Sky Shield» torsdag. i Brussel. Estland vurderer også å bli med i prosjektet.

Tysklands forsvarsminister Kristine Lambrecht sa at målet med prosjektet var å «fylle gapet i luftvernet». Hun la til at mens Russland fortsetter krigen i Ukraina, lever vi i «farlige tider med mange utfordringer».

Prosjektet foreslått av Tyskland planlegger å kombinere ulike luftvernsystemer ment å ødelegge ballistiske missiler og kryssermissiler, samt kampdroner. Slike systemer er også tyske «Iris-T», hvorav ett nylig ble levert av Tyskland til Ukraina, selv om selv de tyske væpnede styrkene ennå ikke har dette systemet. «Arrow 3»-systemet utviklet av USA og Israel blir også evaluert for missilavskjæring.

«Nå er det viktig å raskt anskaffe Patriot, Iris-T og enda mer avanserte luftvernsystemer,» understreket Lambrecht.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz kunngjorde i slutten av august at det europeiske luftvernsystemet vil være til fordel for sikkerheten i Europa som helhet. Det vil også være billigere, siden hvert av deltakerlandene slipper å kjøpe sitt eget luftvernsystem.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *