Hvis Nederland er fullt, er dette løsningen – Joop

07-11-2022

2 minutters lesetid

5433 visninger

49703530547_1a57a0bb83_k

© cc-foto: Paul Balfé

Plutselig kommer et nytt mantra inn i nederlandsk politikk: «Nederland er fullt». Du har lest denne uttalelsen overalt. Alle slags smarte mennesker hevder at de bryter et tabu nå som de legger denne saken på bordet. Jeroen Pauw gjorde det til en TV-serie. Hei, hei, endelig kan du si det, endelig tør vi å nevne det.

Nederland er fullt. Vi har for lite plass, vi har for få hus, vi har for få tog, vi har for få motorveier.

Alt dette vil forbli et spørsmål om spenning og tull fordi slike uttalelser ikke fører til løsninger. Så det er veldig enkelt: Hvis et land er for fullt, må du melde deg inn i hæren.

Det er ikke et så rart forslag i det hele tatt. Vi har gjort dette før med rimelig suksess. Etterkrigstidens regjeringer følte også at Nederland – med over ti millioner mennesker – var i ferd med å bli overfylt. Det er derfor de har økt siden mitt fødselsår 1949 emigrasjon. Gå ut! Alle! Andre steder er gresset grønnere.

I 1951 satte regjeringen et mål: 60 000 emigranter per år. Deretter fikk denne menneskelige eksportpolitikken til og med et rettslig grunnlag. Totalt klarte Haag å flytte 700 000 mennesker ut av landet, hvorav bare 200 000 søkte en endelig destinasjon i Europa. I 1950 erklærte den kanoniserte statsministeren Willem Drees fra venstre til høyre: «En del av vårt folk må våge å søke sin fremtid i regioner som er større enn sitt eget land.

Emigrasjonsattachéer ble plassert i en rekke nederlandske ambassader for å bane vei for en ny fremtid for de avdøde. I selve Nederland vil et nettverk av emigrasjonsrådgivere informere deg om det gode livet som venter deg utenfor våre grenser. Starterne fikk sjenerøse reisestipend. På et tidspunkt var interessen så stor at utvandrere måtte vente i to år på at det ble ledig lugar på passasjerskipene de tok med.

Alle de som forlot etterlot seg tomme hus, ledige plasser på toget og mer plass å bevege seg på for de som ble igjen.

Ville ikke det være mulig igjen? Er nåværende generasjoner så betatt av en Jan Sage-ånd at de ikke lenger kan brennes? Det er utenkelig. Det er nok fortsatt mye som skjer i dette landet. Du kan ikke synge den lenger, men la oss gjøre det likevel: «Når jeg ser det nederlandske flagget på en ukjent kyst, gleder hjertet mitt over seier».

Alle som synes Nederland er for overfylt bør gå inn for en utvandringspolitikk med støtte og subsidier til de som vil ha mer enn dette overbefolkede landet kan tilby. Eller forlate selvfølgelig.

For øvrig er jeg av den oppfatning at kvoteskandalen ikke bør forsvinne fra offentlig oppmerksomhet, like lite som naturgasssaken i Groningen.

Lytte MinnepalassetHan van der Horst og John Knieriems podcast om politikk og historie.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *