På BLON-festivalen ble de beste animasjonsskaperne fra Litauen, Ukraina og det internasjonale konkurranseprogrammet premiert

Den fire dager lange festivalen trakk til seg et stort antall besøkende. Foruten animasjons- og virtual reality-programmet, var en av festivalens mest populære nyvinninger videospillprogrammet laget i samarbeid med den berømte Berlin Games Festival – «A MAZE./Berlin!» Et rikt program med konferanser og seminarer ble dedikert til fagfolk i animasjonsbransjen.

«I år så vi et virkelig gjennombrudd fra festivalen. Fulle kinoer for de fire dagene, overfylte videospilldatamaskiner og en virtuell virkelighetsutstilling som ikke kunne romme alle viste at folk er mer og mer interessert i kvalitetsunderholdning, og animasjon er ikke bare barneinnhold, men også voksent innhold som kan interessere, få deg til å le eller til og med gråte», sa festivalsjef Laura Almantaitė.

Den beste prisen i det internasjonale konkurranseprogrammet

Ikke mindre enn 27 fremragende filmer fra Danmark, Tyskland, Polen, Norge, Sverige, Estland, Finland, Latvia og Litauen konkurrerte om tittelen Beste underjordiske animerte kortfilm i konkurranseprogrammet. Vinneren av årets internasjonale konkurranseprogram ble Ida Melum (Sverige, Storbritannia) og hennes animasjonsverk «Night of Living Horrors», som forteller historien om natten til hovedpersonen Rube, som blir forstyrret av besøkende uoppfordret fra fortiden.

Etter juryens mening har forfatteren skapt en spennende indre historie med denne korte t-banetegneserien, som dristig forteller om en situasjon som er kjent for oss alle. «Fantastiske bilder og animasjon holdt oss våkne om natten,» sa panelmedlemmene Cineuropa-journalist Susanne Gottlieb (Østerrike), regissør Gungli Liu (Frankrike), produsent Ole Wendorff-Østergaard (Danmark).

For første gang på festivalen, i tillegg til programmet for den internasjonale konkurransen, ble to andre designere – litauiske og ukrainske – premiert. Vinneren av konkurranseprogrammet for litauiske designere er Eva Rodz og hennes arbeid «I’m Tired». Verket er en novelle om en liten jente som venter på at faren skal komme hjem.

«Jeg husker at jeg ventet på at han skulle komme hjem fra jobb. Som barn følte jeg meg fornærmet fordi han hele tiden ikke hadde tid, han var alltid sliten, men all tiden vi tilbrakte og tilbrakte sammen gjorde ikke meg. Måtte denne animerte novellen minn foreldrene på at uansett hva, barn elsker dem høyt, ser opp til dem og venter alltid på dem,» sa programleder Eva Rodz.

Vinneren av konkurransen for ukrainske designere ble Anna Dudko og hennes verk «Deep Water», som forteller historien om en ensom havfrue som en dag forelsker seg i en mann og havner i leiligheten hans for å tilfredsstille sin brennende lidenskap.

«Dette er en film der animasjon som medieverktøy brukes på en presis og organisk måte. Det visuelle konseptet formidler kroppens sentralitet og positivitet. Historien er gripende og presenterer universelle og evige verdier», sier medlemmene av jury: regissør Edmundas Jansonas (Latvia), festivalsjefer Andres Narverud Moen (Norge) og Rimantė Daugėlaitė (Litauen).

Til vinnerne av de tre konkurranseprogrammene delte BLON-festivalen og opphavsrettsforeningen for audiovisuelle verk «AVAKA» ut pengepremier på 1000 euro hver.

Spesialpriser er verdt å nevne

I tillegg til de tre hovedkonkurransens programpriser, ble det delt ut tre andre spesielle BLON-festivalpriser. Spesialprisen for det internasjonale programmet deles ut til regissør Lukas von Berg og hans verk «Holy Android», i Lithuanian Creators Program vant regissør Birutė Sodeikaitės verk «Elena» denne prisen, og i Creators Program Ukrainians gikk spesialprisen til regissør Polina Piddubna og hennes animasjonsfilm «Det er sånn».

For fjerde gang ble prisen til Lithuanian Animation Association delt ut til BLON-festivalen. Denne prisen gis til en animasjonsskaper for hans bidrag til den litauiske animasjonsindustrien. I år gikk den til regissør, animatør og illustratør Robert Nevecka.

Festivalen ble finansiert av kommunen i byen Klaipėda, det litauiske kulturrådet og det litauiske filmsenteret.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, medier eller andre steder eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og hvis samtykke er innhentet, er det nødvendig å kreditere DELFI som kilde.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *