Det skandinaviske flyselskapet SAS på randen av konkurs | NÅ

Det svensk-danske flyselskapet Scandinavian Airlines (SAS), ledet av nederlandske Anko van der Werff, ba tirsdag om betalingsutsettelse i USA. Selskapet ønsker derfor å restrukturere sin gjeld. Selskapet kom med forespørselen da rundt 900 piloter er i streik.

Ifølge administrerende direktør Van der Werff ble betalingsutsettelse ikke begjært fordi konkursen er nært forestående, men nettopp for å unngå konkurs. «Det handler om økonomisk restrukturering,» sa han tirsdag. Streiken var heller ikke årsaken til forespørselen, men den fremskyndede prosessen.

Mandag sluttet rundt 900 piloter i Sverige, Danmark og Norge å jobbe da samtaler om arbeidsforhold med ledelsen stoppet opp. Det er uklart når streiken avsluttes, men flyselskapet planlegger å kansellere halvparten av alle flyvningene.

Ifølge forbundssekretær Roger Klokset brukes streiken nå som begrunnelse for forespørselen, mens prosessen for denne forespørselen allerede var satt i gang.

SAS har i dag et gjeldsfjell på 20 milliarder svenske kroner (1,8 milliarder euro). Ytterligere 100 millioner kroner per dag kan bli lagt til som følge av streiken.

Halvparten av denne gjelden er i hendene på regjeringene i Sverige, Danmark og Norge. Alle tre ville være villige til å bytte gjelden de har mot aksjer. Det betyr at Norge får en eierandel i SAS igjen etter tre år.

Luftfart i trøbbel siden koronakrisen

Hele flyindustrien har slitt de siste månedene. Da koronakrisen brøt ut i 2020, måtte alle fly settes på bakken og flyselskapene led store tap.

Nå dukker spørsmålet opp igjen, men fordi bedrifter måtte si opp mange mennesker under pandemien, er det nå mangel på personale overalt. Dette førte til kansellerte flyreiser og kaos på europeiske flyplasser i flere måneder.

Schiphol sliter også med bemanningsproblemer, noe som betyr at kun et begrenset antall reisende får slippe gjennom flyplassen denne sommeren.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *