Orkester «Aukštyn» – et av de tre beste ungdomsblåseorkestrene i verden i 2022 – AINA

Ved nyttårsferien mottok Panevėžys-distriktet den glade nyheten om at den 17 medlemmer store internasjonale kommisjonen av kritikere og orkestermusikkeksperter dannet av den globale online messingbandportalen 4barsrest anerkjente brassbandorkesteret «Aukštyn» fra Panevėžys-distriktet som et av de tre beste ungdoms-brassband-orkestrene i verden i 2022. .

4barsrest-nettportalen, som inneholder den nyeste og mest relevante informasjonen om marsjerende band rundt om i verden, har annonsert slutten av 2022. Liste over nominerte 4barsrest-priser. Nominasjoner i hver kategori gjenspeiler initiativ, fortreffelighet og å flytte grensene for deres evne til å lage marsjerende bandmusikk de siste 12 månedene. Blant de 10 nominerte i kategorien ungdomsorkestre fra Nederland, USA, Tyskland, Skottland, Østerrike og England, distriktets messingorkester «Aukštyn» fra Panevėžys, regissert av den kunstneriske lederen og dirigenten for Naujamiestis Cultural Center -Kunstgalleri i Panevėžys-distriktet, Remigius Vilis, dirigentene Piet Vissers (Nederland) og Bjørn Breistein (Norge). I den 20-årige historien til disse prisene ble navnet Litauen skrevet inn for første gang.

Ordfører Povilas Žagunis, varaordfører Antanas Pocius, ordførerens rådgiver Jolita Nevardauskienė, direktør for byadministrasjon Eugenijus Lunskis, leder for avdeling for utdanning, kultur og idrett Algirdas Kęstutis Rimkus og spesialister i avdelingen, direktøren for kultursenteret Dumbrien-kunstgalleriet Vigyutajamiesti gratulerte orkestrene med den samlede vurderingen.

«Takk for at du gjorde navnet til distriktet Panevėžys og Litauen berømt i verden, for en forestilling verdig gull under verdensmesterskapet. Jeg er glad og setter pris på ditt store bidrag til populariseringen av musikk for instrumenter i blåseren og spesielt vellykket vurdering av det felles distriktets blåseorkester «Aukštyn», som ble et av de tre beste ungdomsblåseorkestrene i verden i 2022. Takk for ditt initiativ, din fortreffelighet i retning av det marsjerende bandet, for utviklingen av internasjonale relasjoner, det uvurderlige arbeidet med barn og unge, utviklingen av kreative individer, konstant på leting, musikkelsker og respektfull. Jeg ønsker å heve meg høyere og høyere og vinne mange flere seire i fremtiden på prestisjetunge scener i verdensklasse, sa ordfører P Žagunis.

«Denne nominasjonen var uventet selv for oss. Vi lærte om det fra utenlandske kolleger. Bare det å komme inn på topp ti og skrive navnet til Litauen på denne måten er en stor prestasjon. Dette året har i Det har virkelig vært veldig vellykket for orkesteret , men seirene har ikke blitt bestemt ved en tilfeldighet, men av iherdig arbeid og tro på det vi gjør. Jeg er stolt av mine musikere, som er spesielt fokuserte i år. Vi er takknemlige overfor Panevėžys distriktskommune, det litauiske kulturrådet, som støtter ulike kulturprosjekter og gir barna og unge i Panevėžys distriktsorkester muligheten til å utvikle og representere Litauen i verden til alle som bidrar til våre pågående prosjekter,” sa R. Vilys.

Messingorkesteret «Aukštyn» ble grunnlagt i 2007. Dets utøvere gjør navnet Panevėžys-distriktet kjent i vårt land og utover: de deltar regelmessig i litauiske sangfestivaler, instrumentorkestermesterskap for blåsere, internasjonale mesterklasser, konkurranser, festivaler og konserter i Holland , Storbritannia, Italia, Polen, Estland. , og Latvia. Mestring av orkesteret forsterkes av læren til dirigentene Piet Visser (Nederland) og Steven Legge (Storbritannia).

I fjor, på den 19. World Music Contest «World Music Contest» som ble holdt i Nederland, i byen Kerkrade, vant gruppen ledet av kunstnerisk leder og dirigent Remigijaus Vilis tittelen mesteren i sin kategori.

«Aukštyn» er det første yngste litauiske orkesteret som har vunnet en så høy pris i mesterskapets 70 år lange historie. Joint Panevėžys District Orchestra spilles av musikere mellom 13 og 30 år, mange av dem opp til 17 år. De fleste musikerne i orkesteret er amatører, de fleste av ungdommene har ikke engang studert på musikkskoler, men er utdannede dirigenter.

Informasjon fra Kunnskaps-, kultur- og idrettsdepartementet

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *